PROMENE U NIVOU POLNIH HORMONA SA STARENJEM I NJIHOV UTICAJ NA GLAS - Petrović-Lazić, Mirjana; Ilić Savić, Ivana (Zdravstvena zaštita, 2023)
Cilj ovog preglednog rada je da pruži uvid u savremena istraživanja etiologije, patofiziologije i simptomatologije promena u nivou hormona povezanih sa starenjem i njihovoj uzročno-posledičnoj vezi sa kvalitetom glasa, sa posebnim osvrtom na analizu različitih vrsta mutacija (mutatio precox i mutatio perversa), menstrualnih i klimakteričnih disfonija. Glas se smatra važnom sekundarnom seksualnom osobinom koja daje samostalan pečat karakteru i ličnosti pojedinca. Poremećaji endokrinog sistema u mnogim slučajevima utiču na kvalitet glasa i mogu da dovedu do brojnih patologija glasa. U poređenju sa muškim glasom ženski glas ne prolazi kroz drastične promene u toku puberteta. Kod muškaraca, povećani nivoi testosterona i dihidrotestosterona tokom puberteta su odgovorni za povećanje hrskavice larinksa što prouzrokuje smanjenje bazalnog tona za trećinu oktave. Ukoliko dete prevremeno uđe u pubertet ova neravnoteža hormona dovešće do pojave patologije glasa - mutation precoxa. Mutatio perversa se javlja iznenada kod osoba ženskog pola i karakteriše je dubok muški glas i drugi znaci virilizacije. Pojava submukoznog krvarenja u periodu pre menstruacije i povećano lučenje estrogena koje dovodi do pojave edema prouzrokovaće disfoniju premenstrualis. Kvalitet glasa u ovom periodu karakteriše vokalni zamor, smanjen opseg glasa sa gubitkom visokih tonova, gubitak vokalne snage i pojava hrapavosti glasa. Menopauzni vokalni sindrom karakteriše se smanjenom fleksibilnošću i smanjenim opsegom vibracione amplitude. Može se zaključiti da su glasnice ciljani organ, osetljiv na fluktuaciju u nivou polnih hormona usled fiziološkog procesa starenja i nastalih endokrinih poremećaja tokom života.
Keywords: polni hormoni, poremećaji glasa, glas i starenje