KRETANJE OBOLEVANJA I UMIRANJA OD KOLOREKTALNOG KARCINOMA KOD MUŠKARACA I ŽENA CENTRALNE SRBIJE ZA PERIOD 1999-2020. GODINE - Nikolić, Aleksandra; Mitrašinović, Petar; Mićanović, Danilo; Grujičić, Sandra (Zdravstvena zaštita, 2023)
Uvod/Cilj: Kolorektalni karcinom je treći vodeći maligni tumor po obolevanju u svetu, odmah posle karcinoma dojke i pluća, i drugi vodeći maligni tumor prema broju umrlih, iza raka pluća. Cilj ove deskriptivne studije je bio da se analizira kretanje obolevanja i umiranja od karcinoma kolorektuma kod muškaraca i žena Centralne Srbije u periodu od 1999. do 2020. godine.Metode: Podaci o obolelima i umrlima od kolorektalnog karcinoma (šifre C18 - C20, prema Internacionalnoj klasifikaciji bolesti), kao i o broju stanovnika, po polu i uzrastu, za period od 1999. do 2020. godine, preuzeti su iz registara za rak u Centralnoj Srbiji i od Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Izračunate su sirove, uzrasno-specifične i standardizovane stope incidencije i mortaliteta za rak kolorektuma. U cilju analize kretanja stopa incidencije i mortaliteta korišćena je joinpoint regresiona analiza.Rezultati: U periodu od 1999. do 2020. godine u Centralnoj Srbiji je od kolorektalnog karcinoma prosečno obolevalo 1696 muškaraca i 1112 žena, a umiralo 990 muškaraca i 676 žena. Prosečna standardizovana stopa incidencije (na 100.000) je bila 34,4 za muškarce i 19,5 za žene, a prosečna standardizovana stopa mortaliteta (na 100.000) 18,4 za muškarce i 10,1 za žene. Prosečne uzrasno specifične stope incidencije i mortaliteta od kolorektalnog karcinoma rastu sa godinama starosti kod oba pola. U periodu 1999-2020. godine, standardizovane stope incidencije kolorektalnog karcinoma značajno rastu za 0,7% godišnje za žene i 1% godišnje za muškarce. Kod žena uočava se značajan porast stopa mortaliteta od kolorektalnog karcinoma od 2,6% godišnje u periodu 1999-2006. godine, a potom pad od 1,2% godišnje za period 2006- 2020. Međutim, kod muškaraca se uočava značajan porast u periodu 1999-2010., a zatim pad od 1,2% godišnje, ali bez statističke značajnosti.Zaključak: Neophodno je raditi na unapređenju sprovođenja organizovanog skrininga za rak kolorektuma, kao i na edukaciji stanovništva o faktorima rizika za nastanak ovog malignoma i mogućnostima prevencije.
Keywords: kolorektalni karcinom, incidencija, mortalitet, trend, joinpoint regresiona analiza