FAKTORI RIZIKA ZA NASTANAK KARCINOMA DOJKE KOD ŽENA U CRNOJ GORI - Brajković, Jelena; Peličić, Damir; Saveljić, Mitar (Zdravstvena zaštita, 2023)
Uvod/Cilj: Brojni faktori rizika dovode se u vezu sa rakom dojke koji je vodeći uzrok obolevanja i umiranja u svetu. Cilj istraživanja je bio da se analiziraju faktori koji dovode do nastanka karcinoma dojke.Metode: Ova serija slučajeva, obuhvatila je 154 žene sa karcinomom dojke kod kojih je ova dijagnoza po prvi put postavljena tokom 2018. godine u Kliničkom centru za onkologiju i radioterapiju Crne Gore. Od svih ispitanica podaci su prikupljeni upitnikom.Rezultati: Prosečna starost žena sa karcinomom dojke je bila 46,42 (±12,77) godine.  Reproduktivne karakterike žena pokazuju da je 95,5% žena menarhu imalo pre 15 godine života, a dete/decu je imalo 85,7% žena. Najveći broj (86,4%) žena je dete rodilo između 26 i 32 godine života. Od žena koje su rodile, 31,8% je imalo jedno, 49,3% dvoje i 18,9% troje i više dece. Većina žena (86,4%) je dojila dete. Oko 1/3 ispitanica je redovno koristila oralnu kontracepciju. Svaka druga žena je bila sadašnji pušač, a 28,6% bivši. Alkohol je redovno konzumiralo 3,9% žena, a povremeno 81,2%. Zdrav način ishrane imalo je 63,6% žena, 85,1% je sprovodilo fizičku aktivnost svakodnevno. Pozitivnu porodičnu anamnezu za rak dojke je imalo 16,2% žena. Od preventivnih aktivnosti žene sa rakom dojke su u 92,9% slučajeva imale preglede dojke od strane ginekologa, 36,4% je poznavalo tehniku samopregleda dojke, a na mamografskom pregledu je bilo 33,8% ispitanica (odnosno 58,4% žena uzrasta 50 i više godina).Zaključak: Neophodno je izabrati zdrave stilove života i edukovati se o važnosti preventivnih pregleda dojke, savladati tehnike samopregleda dojki i shvatiti važnost mamografije kao skrininga za rano otkrivanje raka dojke koji se predlaže u uzrastu od 50 do 69 godine života, na svake dve godine. Na ovaj način drastično se smanjuju troškovi lečenja i obezbeđuje bolji ishodi, a na prvom mestu bolji kvalitet života.
Keywords: karcinom, dojka, faktori rizika, prevencija