UTICAJ PLAVE SVETLOSTI IZ PRIRODNIH I VEŠTAČKIH IZVORA NA KOŽU - Filipović, Mila; Pecarski, Danijela; Marinović, Dubravka; Rodić, Branka; Lukić, Milica (Zdravstvena zaštita, 2023)
Plava svetlost obuhvata zrake manje energije u odnosu na UV zračenje, ali ima veću moć prodiranja u dermis, čak do dubine od 1mm. Cilj ovog preglednog rada je bio da se na osnovu dostupne literature analiziraju biološki efekti prirodne i veštačke plave svetlosti na kožu, kao i da se predlože preventivne mere za zaštitu kože od njenih štetnih efekata. Najnovija istraživanja ukazuju da plava svetlost ima različite direktne i indirektne efekte na kožu. Direktni efekti plave svetlosti na kožu su prekomerno stvaranje reaktogenih vrsta kiseonika, azota i hiperpigmentacija, a indirektno utiče na kožu poremećajem cirkadijalnog ritma i lučenjem melatonina. Plava svetlost ima direktan uticaj na hromofore koje su prisutne u koži i dovodi do njihove aktivacije. Njihovom aktivacijom dolazi do prekomerne proizvodnje reaktivnih vrsta kiseonika i oslobađanja reaktivnih vrsta azota, odnosno azot monoksida (NO), što pokreće melanogenezu i hiperpigmentaciju. Takođe, dolazi do smanjenja vitalnosti ćelija i/ili proliferacije keratinocita i melanocita, zatim povećane sinteze proinflamatornih interleukina i faktora nekroze tumora alfa i izmenjenog metabolizma kolagena. Plava svetlost smanjuje antioksidativnu zaštitu kože izazivajući razgradnju prisutnih karotenoida. Može se koristiti u kliničkoj praksi u prevenciji i tretmanu određenih dermatoza, kao i u tretmanima fotorejuvenacije u estetskoj medicini. Neophodna su dalja istraživanja u ovoj oblasti.
Keywords: plava svetlost, koža, prevencija