UTICAJ COVID-19 PANDEMIJE NA MENTALNO ZDRAVLJE STANOVNIKA SRBIJE - Kovačević, Nevenka (Zdravstvena zaštita, 2023)
Dosadašnja istraživanja u oblasti mentalnog zdravlja i COVID-19 bolesti su otkrila različite reakcije i poremećaje mentalnog zdravlja tokom pandemije COVID-19. Ovaj rad predstavlja analizu podataka objavljenih u stručnim i naučnim radovima i izveštajima nakon sprovedenih istraživanja uticaja pandemije COVID-19 bolesti na mentalno zdravlje, kako opšte populacije, tako i vulnerabilnih grupa. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u prvoj godini pandemije globalna prevalencija anksioznosti i depresije porasla je za čak 25%. U Republici Srbiji, prema podacima SZO za 2017. godinu, 5% populacije živi sa depresijom, a 3,8% sa anksioznim poremećajem. Mnoge studije ukazuju da su vanredno stanje i karantin tokom COVID-19 pandemije uticali na mentalno zdravlje. Kod 28,9% odraslih postojala je umerena do teška depresija, a kod nešto više od jedne trećine anksioznost i simptomi stresa. Tokom vanrednog stanja, od 1103 mladih uzrasta 15-30 godina, 16,3% se osećalo veoma ugroženo, a 19% ugroženo. Veću ugroženost iskazale su mlade žene, mladi koji žive u gradovima, kao i mladi sa većim stepenom obrazovanja. Tokom vanrednog stanja 33,4% ispitanika je ukazalo da je osećalo ugroženu bezbednost, 42,7% zdravstvenu ugroženost, a strah su najčešće imali u vezi sa mogućnošću da zaraze članove porodice, da se ne zaraze bliski prijatelji i oni sami. Osećanje optimizma u pogledu budućnosti nije imala ¼ ispitanika, ⅓ se osećala potpuno beskorisno, a 14,3% je smatralo da im je veoma pogoršano mentalno zdravlje. Mlađi su smatrali da im je manje pogoršano mentalno zdravlje tokom vanrednog zdravlja nego stariji. U toku vanrednog stanja 11,1% mladih je doživelo nasilje, od čega je najviše bilo reči o verbalnom i online nasilju, a u 10,4% o fizičkom. Sva sprovedena istraživanja u Republici Srbiji mogu biti korisna za planiranje intervencija u oblasti mentalnog zdravlja, s ciljem da u uslovima pojave novih pandemija zemlja bude spremna da primeni mere u cilju očuvanja mentalnog zdravlja.
Keywords: mentalno zdravlje, pandemija, COVID-19