KVALITET SPAVANJA, ZAMOR I POSPANOST KOD STUDENATA MEDICINSKOG FAKULTETA - Baljak, Anja; Nikolić, Aleksandra; Grujičić, Sandra (Zdravstvena zaštita, 2023)
Uvod/Cilj: Studenti medicine su izloženi značajnom nivou pritiska zbog akademskih zahteva, usled čega dolazi do smanjenja kvaliteta spavanja, zamora i povećane dnevne pospanosti, što sve može uticati na efikasnost učenja, akademski uspeh, i motivaciju. Istraživanje je imalo za cilj da ispita prevalencije zamora, kvaliteta spavanja i dnevne pospanosti među studentima medicine, kao i njihovu međusobnu povezanost.Metode: Studija je sprovedena u vidu studije preseka u toku decembra 2022. godine među 316 studenata treće godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Podaci su prikupljeni anketnim upitnikom, koji su studenti popunjavali na početku praktične nastave iz nastavnog predmeta Epidemiologija. Osim demografskih podataka, studenti su popunili upitnik o kvalitetu spavanja (Pittsbourgh Sleep Quality Index-PSQI), upitnik o zamoru (Fatigue Severity Scale-FSS), i skalu pospanosti (Epworth Sleepiness Scale -ESS). U statističkoj analizi podataka korišćene su metode deskriptivne statistike, χ2 test i Studentov t-test. Kao statistički značajna vrednost je korišćeno p < 0,05. Rezultati: U studiju je bilo uključeno 312 studenata treće godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 86 muškaraca (27,5%) i 226 žena (72,2%). Prosečan uzrast studenata bio je 21,37 godina. Više od polovine studenata (54,7%) imalo je loš kvalitet spavanja, svaki četvrti student imao je povišen zamor (27,6%), a skoro polovina studenata imala je povišene nivoe pospanosti (45,8%). Između muškaraca i žena nije bilo značajne razlike u kvalitetu sna i nivou zamora, ali su žene značajno češće imale više nivoe dnevne pospanosti (p=0,008). Studenti muškog pola koji su imali povišen zamor značajno češće su imali lošiji kvalitet sna u odnosu na studente normalnog nivoa zamora. Dok su studentkinje sa povišenim nivoom zamora značajno češće imale lošiji kvalitet sna i povišenu dnevnu pospanost.Zaključak: Loš kvalitet sna, zamor i pospanost bili su učestali u populaciji studenata medicine. Više od polovine studenata (54,7%) imalo je loš kvalitet spavanja, svaki četvrti student imao je povišen zamor (27,6%), a skoro polovina studenata imala je povišene nivoe pospanosti (45,8%). Stoga je potrebno podsticati studente medicine na zdraviji način života i adekvatne obrasce spavanja još u ranijim godinama studija.
Keywords: zamor, pospanost, kvalitet sna, studenti medicine, akademski uspeh