HRONIČNA BOLEST BUBREGA I SMRTNI ISHODI KOD PACIJENATA HOSPITALIZOVANIH ZBOG TIPA 2 DIJABETESA U BEOGRADU TOKOM 2019. GODINE - Stefanović, Nemanja (Zdravstvena zaštita, 2022)
Uvod/Cilj: Hronična bolest bubrega (HBB) predstavlja važnu komplikaciju tipa 2 dijabetesa (T2D), koja može biti činilac pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenata sa T2D. Cilj ove studije je bio da se ispita da li postoji značajna razlika u umiranju, kao i u odnosu na starost i pol, između pacijenata sa i bez hronične bolesti bubrega (šifre: N18.1 -N18.9) hospitalizovanih zbog T2D.Metode: Iz baze individualnih izveštaja o hospitalizaciji Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd za 2019. godinu, izdvojeno je 1983 epizode bolničkog lečenja sa T2D kao osnovnim uzrokom hospitalizacije. Priprema i statistička obrada baze podataka izvršena je uz pomoć softverskog paketa programa IBM SPSS Statistics for Windows, version 26 (IBM Corp., Armonk, N.Y., USA).Rezultati: Smrtni ishodi su statistički značajno češći (p = 0,038) u grupi sa bar jednom od pratećih dijagnoza N18.1-N18.9 u odnosu na grupu bez ovih dijagnoza (4,8% vs. 2,1%). Pacijenti iz epizoda bolničkog lečenja u grupi sa bar jednom od pratećih dijagnoza N18.1-N18.9 su u proseku 7,42 godine stariji u odnosu na grupu bez ovih dijagnoza (p < 0,001). Zastupljenost epizoda bolničkog lečenja sa bar jednom od pratećih dijagnoza N18.1-N18.9 je statistički značajno češća (p = 0,006) među muškim nego ženskim polom (5,5% vs. 4,0%).Zaključak: Neophodna su dalja istraživanja u ovoj oblasti koja mogu doprineti umanjenju posledica koje ova stanja prouzrokuju – kako onih koji se neposredno odražavaju po zdravlje pacijenata, tako i ukupnog opterećenja zdravstvenog sistema, koje se ogleda u utvrđenim većim troškovima i dužem trajanju bolničkog lečenja pacijenata sa T2D, ukoliko ovi pacijenti boluju i od HBB.
Keywords: hronična bolest bubrega, tip 2 dijabetesa, hospitalizacija, smrtni ishodi