HEMOLITIČKA BOLEST NOVOROĐENČETA - Makević Đurić, Mirjana; Đurić, Milivoje (Zdravstvena zaštita, 2022)
Uvod/Cilj: Hemolitička bolest novorođenčeta predstavlja hemoliznu anemiju koja se javlja kao posledica nepodudarnosti krvi roditelja, odnosno nepodudarnosti krvnih elemenata majke i ploda u ABO ili Rh sistemu. Cilj ovog rada je da prikaže slučaj hemolitičke bolesti novorođenčeta nastale kao posledica ABO inkompatibilije kod majke.Prikaz bolesnika: Ženskom novorođenčetu je u osamnaestom satu života registrovana indirektna hiperbilirubinemija. Krvna grupa novorođenčeta je bila A Rh (D) pozitivna, direktni Coombs test bio je pozitivan, a u krvi novorođenčeta su detektovana anti-A antitela. Ovaj slučaj je uspešno lečen fototerapijom i transfuzijom resuspendovanih eritrocita bez potrebe za eksangvinotransfuzijom. Zaključak: ABO inkompatibilija može predstavljati veliki problem kako u prenatalnom, tako i u perinatalnom i neonatalnom periodu. Posebnu pažnju treba obratiti na trudnice čija su deca iz prethodnih trudnoća imala hiperbilirubinemiju ili su im se trudnoće završavale spontanim pobačajem.
Keywords: ABO inkompatibilija, hemolitička bolest, hiperbilirubinemija