EPIDEMIOLOŠKE KARAKTERIKE SALMONELOZA U POPULACIJI BEOGRADA ZA PERIOD 1994-2013. GODINE - Maksimović, Jadranka; Maris, Slavica; Maksimović, Miloš; Nikolić, Aleksandra; Šipetić Grujičić, Sandra (Zdravstvena zaštita, 2022)
Uvod/Cilj: Procenjuje se da prijavljeni slučajevi salmoneloze širom sveta predstavljaju samo 1-10% realne učestalosti ove bolesti. Cilj istraživanja je bio da se analiziraju epidemiološke karakteristike salmoneloza u populaciji Beograda za period od 1994. do 2013. godine.Metode: Podaci o broju obolelih od salmoneloza po polu, uzrastu i opštinama, za navedeni period su preuzeti iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i računate su opšte, uzrasno-specifične i standardizovane stope incidencije. Za procenu trenda incidencije korišćena je joinpoint regresiona analiza.Rezultati: U posmatranom dvadesetogodišnjem periodu registrovana su 12.452 obolela od salmoneloza, a ženski pol je bio više zastupljen (53,5%) u odnosu na muški (46,5%). Kod oba pola najviše prosečne uzrasno-specifične stope incidencije za posmatrani period su bile u uzrasnoj grupi 0-4 godine, a najniže kod osoba starih 70 i više godina. Prema rezultatima joinpoint regresione analize kod muškaraca postoji značajan pad incidencije od uzrasne grupe 15-19 godina pa na dalje, a kod žena od uzrasne grupe 10-14 godina. U periodu od 1994. do 2013. godine, prosečna standardizovana stopa incidencije za salmoneloze (na 100.000) u populaciji Beograda bila je 61,6 (61,7 za muškarce i 61,4 za žene). Najčešći serotipovi salmonela izolovanih iz humanog materijala bili su S. enteritidis (81,6%), S. typhimurium (7,7%) i S. infantis (2,6%).Zaključak: Trend opadanja salmoneloza, zapažen u našoj studiji, govori o boljoj kontroli uzgoja na farmama, proizvodnje i prometa mesa i primeni higijensko-sanitarnih mera u ovim procesima i sve zastupljenijoj primeni HACCP standarda za zdravstvenu bezbednost hrane u Beogradu.
Keywords: salmoneloze, incidencija, trend, jointpoint regresija, serotipovi salmonela