SUBJEKTIVNA PROCENA ZDRAVSTVENOG STATUSA I BROJ DANA NA BOLOVANJU LJUDI KOJI BOLUJU OD ASTME I HRONIČNE OPSTRUKTIVNE BOLESTI PLUĆA - Milić, Marija J; Stevanovic, Jasmina; Bjelovic, Milos; Parlic, Milan; Gazibara, Tatjana (Zdravstvena zaštita, 2022)
Uvod/cilj: Postoji nedostatak studija koje se bave poređenjem kvaliteta života u vezi sa zdravljem (engl. Health-Related Quality of Life – HRQoL) kod osoba koje boluju od astme i osoba koje boluju od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP). Cilj ovog istraživanja je bio da se ispita i uporedi zdravstveni status koji su prijavljivale osobe obolele od astme i obolele od HOBP.Metode: Podaci su prikupljani od odraslih ispitanika, koji su dolazili u ustanove primarne zdravstvene zaštite, uz pomoć opšteg upitnika za ispitivanje zdravstvenog statusa i srpske verzije HRQoL-14.  Metod mečovanja tzv. „propensity score“ korišćen je da se uporede ispitanici oboleli od astme i HOBP u odnosu na pol, godine, nivo obrazovanja i pridržavanje terapije.Rezultati: Ukupno je 1954 pacijenata (47% muškaraca i 53% žena) učestvovalo u studiji. Prosečna starosna dob pacijenata obolelih od astme bila je 49,4+15,5, dok su pacijenti oboleli od HOBP bili stariji – 59,5+12,4. U obe grupe, 60% pacijenata je prijavilo loš zdravstveni status. Nije bilo razlike između pacijenata koji boluju od astme i pacijenata koji boluju od HOBP po pitanju subjektivne procene zdravstvenog statusa i broja dana na bolovanju. Pacijenti oboleli od astme i HOBP prijavili su najveći broj dana sa poremećajima sna, zatim sa simptomima anksioznosti i depresivnim simptoma, a najmanji broj dana kada su bili prisutni bolovi.Zaključak: Ovi podaci ukazuju na potrebu da se poboljša ciklus sna kod pacijenata sa astmom i HOBP. Oni bi mogli da se koriste u cilju daljeg ispitivanja specifičnih karakteristika sna kod osoba sa astmom i HOBP.
Keywords: astma, HOBP, primarna zdravstvena zaštita, pacijenti, subjektivni zdravstveni status