JAVNOZDRAVSTVENI NADZOR NAD LEGIONARSKOM BOLEŠĆU POVEZANOM SA PUTOVANJIMA U EVROPI I CRNOJ GORI - Medenica, Sanja; Rakočević, Božidarka; Đorđević, Zorica; Marković, Darinka (Zdravstvena zaštita, 2022)
Cilj ovog rada je da prikaže način sprovođenja javnozdravstvenog nadzora nad legionarskom bolešću povezano sa putovanjima kako u Evropi, tako i u Crnoj Gori. Procene Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (engl. European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC) ukazuju da se oko hiljadu turista iz Evrope godišnje inficira legionelama prilikom odmora i boravka u hotelima širom kontinenta. Evropske mreže za nadzor nad legionarskom bolešću (engl. European Legionnaires’ Disease Surveillance Network - ELDSNet) je osnovana sa ciljem otkrivanja, suzbijanja i prevencije slučajeva obolevanja, formiranja klastera i izvora epidemija legionarske bolesti koja je najčešće povezana sa putovanjima, a koji su prijavljeni na području Evropske unije (engl. European Union - EU) i Evropske ekonomske zone (engl. European Economic Area - EEA), kao i pružanja pomoći pri otkrivanju i odgovoru na epidemije izvan EU/EEA. Razmena informacija dovodi do konkretnih i pravovremenih akcija članica ELDSNet-a, kako bi se zaštitili stanovnici EU/EEA koji putuju i van Evrope. ECDC preporučuje set mera koje treba da sprovedu javnozdravstvene vlasti i turistički sektor zemlje koju je posetio oboleli putnik. Ukoliko se te mere sprovode, informacije se objavljuju online i veliki evropski turoperatori mogu da ih koriste pri odabiru rezervacije aranžmana u inostranstvu. Operativne procedure obezbeđuju set zajedničkih mera koje treba da budu praćene od strane svih EU/EEA zemalja koje su uključene u zaštitu svojih građana od legionarske bolesti. Svaki slučaj obolevanja od legionarske bolesti kod turista u evropskom regionu, koji je u naveo boravak u Crnoj Gori, se takođe, epidemiološki obrađuje i to po propisanim procedurama ELDSNet mreže.
Keywords: legionarska bolest, evropska mreža za nadzor legionarske bolesti, putovanja