STUDIJE PRESEKA: PREDNOSTI I NEDOSTACI - Grujičić, Sandra; Nikolić, Aleksandra (Zdravstvena zaštita, 2021)
Studija preseka pripada grupi opservacionih studija. Neki autori studiju preseka svrstavaju u analitičke studije, a drugi u deskriptivne studije. Nazivi za ovu studiju su i studija prevalencije i transverzalna studija. U okviru ove studije, istovremeno se određuje izloženost faktorima rizika i postojanje bolesti. Ove studije predstavljaju “snimak” trenutne situacije. Najpogodnije su za javnozdravstvena planiranja, etiološka ispitivanja i testiranje dijagnostičkih testova. Ne koriste se za istraživanje bolesti koje kratko traju i za retke poremećaje zdravlja, a glavni njihov nedostatak je što ne može da se odredi smer uzročno-posledične veze. S druge strane, ove studije su jeftinije, brže i jednostavnije se izvode i u okviru njih ne dolazi do osipanja podataka u odnosu na kohortne studije, a u odnosu na studije slučajeva i kontrola izvode se na reprezentativnom uzorku i nije prisutna  pristrasnost prisečanja o izloženosti faktorima rizika.
Keywords: studija preseka, prednosti, nedostaci, unakrsni odnos