INSTITUT ZA HISTOLOGIJU I EMBRIOLOGIJU „PROF. DR ALEKSANDAR Đ. KOSTIĆ” KROZ PRIZMU SUDBINE NJEGOVOG OSNIVAČA - POVODOM 100 GODINA OD OSNIVANJA INSTITUTA - Puškaš, Nela (Zdravstvena zaštita, 2021)
Institut za histologiju i embriologiju „Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić” ove godine obeležava jedan vek postojanja. Osnivač Instituta, prvi profesor histologije i embriologije i prvi upravnik Instituta bio je prof. dr Aleksandar Kostić, jedna od poslednjih renesansnih ličnosti XX veka. Ogromnim trudom, zalaganjem i entuzijazmom je od prostorije u kojoj osim zidova, poda i plafona ničega nije bilo, doveo Institut do zgrade koja se krajem 1920-ih smatrala jednom od  najmodernijih zgrada naučnih instituta u jugoistočnoj Evropi i koja je imala, za to doba, izvanredne uslove za obavljanje nastavne delatnosti, izuzetno posvećen kadar, ali i visoko razvijen istraživački potencijal, bogatu stručnu biblioteku, terminološki seminar i fotografsko odeljenje. Nakon bombardovanja Beograda i same zgrade Instituta 6. aprila 1941, Kostić je po drugi put podigao zgradu i postavio osnove za rad, a zatim, zbog ideoloških neslaganja, po sili zakona penzionisan i udaljen sa fakulteta. Moralno je rehabilitovan posthumno, zajedno sa grupom nastavnika Medicinskog fakulteta, na sednici Nastavno-naučnog veća održanoj 24. januara 2001. godine.
Keywords: istorijat, Institut za histologiju i embriologiju, prof. dr Aleksandar Đ. Kostić