DA LI POSTOJI VEZA ANKSIOZNOSTI KAO CRTE LIČNOSTI SA CRTAMA DEPRESIVNE LIČNOSTI? - Raspopović, Milena (Zdravstvena zaštita, 2021)
Uvod/cilj: Rezultati dosadašnjih istraživanja ukazuju da postoji povezanost između simptoma depresije i anksioznosti, kao i da je javljanje ovih simptoma delimično uslovljeno crtama ličnosti. Cilj ovog istraživanja je bio da se ispita da li postoji veza između anksioznosti kao crte ličnosti sa crtama depresivne ličnosti među odraslim ispitanicima iz Crne Gore, kako bi dobili smernice za primenu programa za očuvanje mentalnog zdravlja.Metode: U okviru ove studije preseka bilo je uključeno 355 ispitanika. Podaci od svih ispitanika iz Crne Gore prikupljeni su onlajn putem, kroz Google Forms platformu. Pored opšteg upitnika, korišćeni su upitnici za ispitivanje crta ličnosti anksioznosti (engl. Anxiety Trait 29 – AT29) i depresivnosti („Depresivna ličnost“ – DL). U statističkoj analizi podataka korišćen je Pearson-ov koeficijent korelacije i jednofaktorska analiza varijanse.Rezultati: Od 355 ispitanika, uzrasta od 18 do 68 godina, 74,6% su činile žene. Značajna visoka pozitivna korelacija dobijena je između crta anksioznosti i crta depresivne ličnosti (r=0,82, p
Keywords: anksionost kao crta ličnosti, depresivne crte ličnosti, demografske karakteristike