PROIZVODNJA RENDGEN APARATA U SRBIJI - Mišić, Miroslav; Stajić, Sava; Petrović, Marko; Petrović, Vladimir (Zdravstvena zaštita, 2021)
Rendgen dijagnostika ima nezamenljivo mesto u okviru radiologije i pored drugih savremenih dijagnostičkih metoda. Zato je proizvodnja savremenih rendgen aparata strateški bitna za svaki zdravstveni sistem. Srbija ima tradiciju dugu preko 70 godina u proizvodnji rendgen aparata. Od prvog aparata, proizvedenog u Srbiji 1953. godine, u tehničko-tehnološkom pogledu, išlo se u korak sa svetom.  Rendgen aparate je proizvodila državna kompanija Jugorendgen iz Niša. Nažalost, kompanija Jugorendgen je zaustavila proizvodnju pre nego što je uspela da napravi digitalni rendgen aparat. Poslednjih 17 godina, ove uređaje proizvodi kompanija Visaris. Visaris je privatna kompanija iz Beograda, koja se bavi razvojem i proizvodnjom digitalnih rendgen aparata i softverskih sistema od 2003. godine. Njen značaj došao je do izražaja u vreme pandemije SARS-CoV-2 infekcije, kada je u kratkom vremenskom roku zdravstvenom sistemu Srbije bilo potrebno više stacionarnih i mobilnih rendgen aparata.
Keywords: rendgen aparat, proizvodnja, zdravstveni sistem