PROCENA UTICAJA STAVOVA ŽENA O BENEFITU SKRININGA I MOTIVACIONIH FAKTORA NA NJIHOVO UČEŠĆE U PAPANIKOLAU SKRINING TESTU - Jovanović, Vesna; Pažun, Vesna; Maksimović, Vesna; Vuković, Vesna (Zdravstvena zaštita, 2021)
Uvod/Cilj: U Srbiji karcinom grlića materice (KGM) je drugi vodeći uzrok obolevanja, odmah posle karcinoma dojke. U cilju ranog otkrivanja KGM koristi se Papanikolau test (Papa test). Motivacioni faktori i stavovi žena o benefitu Papanikolau skrining testa mogu uticati na stopu participacije u njemu. Cilj istraživanja je bio da se ispita da li postoji veza između stavova žena o benefitu skrininga i motivacionih faktora sa njihovim učešćem u Papanikolau skrining testuKGM.Metode: Ovom studijom preseka bilo je obuhvaćeno300 žena uzrasta od 21 do 69 godina, koje su došle na ginekološki pregled u Ginekološko-akušersku kliniku „Narodni front“u Beogradu, u periodu od juna do decembra 2015. godine. Od svih ispitanica prikupljeni su podaci o njihovim demografskim karakteristikam, razlogu dolaska na kliniku, koliko su se često podvrgavale skriningu (Papanikolau testu), kao i podaci o njihovim stavovima o benefitu skrininga imotivaciji za podvrgavanje Papanikolau skrining testu korišćenjem jednog dela upitnika pod nazivom CPC-28 upitnik (na španskom, Creencias, Papanicolaou, Cancer - 28).Rezultati: Od 300 žena koje su učestvovale u istraživanju, 37,3% žena je redovno participiralo u Papanikolau testu, 43,7% neredovno, a 19,0% nikada. Žene koje su redovno participirale u skriningu su značajno više verovale da je važno da se redovno radi Papa test da bi znale da su zdrave (F=13,59; p˂0,001) i da je Papa test najbolji način da se utvrdi rani stadijum KGM (F=12,29; p˂0,001) u odnosu na žene koje su neredovno i koje nikada nisu participirale u skriningu. Žene koje su neredovno ili nikada nisu učestvovale u skrining programu značajno bi više bile motivisane na skrining ukoliko bi neko u njihovoj porodici ili okolini oboleo od KGM (F=5,11; p=0,007), a žene koje su redovno učestvovale u skriningu značajno bi više bile motivisane preporukom od strane ginekologa (F=5,58; p=0,004) i željom da brinu o svom zdravlju (F=6,93; p=0,001). Visok stepen motivacije je značajano bio povezan sa donošenjem odluke žena da redovno participiraju u skriningu (χ2=13,05; p=0,001) u odnosu na žene koje su neredovno ili koje nikada nisu učestvovale u skriningu.Zaključak:U okviru ovog istraživanjauočeno je da se tek svaka treća ispitanica redovno podvrgavala Papanikolau skrining testu, što je daleko niže od postavljenih nacionalnih ciljeva da najmanje 75% ciljne populacije žena uzrasta od 25 do 64 godina treba da bude obuhvaćeno organizovanim skriningom. Neophodno je podizanje svesti žena o značaju Papanikolau skrininga za rano otkrivanje KGM, kao i o svim drugim preventivnim merama, a posebno o značaju HPV vakcine.
Keywords: karcinom grlića materice, Papanikolau test, skrining test, stavovi, motivacija