ZNAČAJ ALFALIPOINSKE KISELINE ZA LEČENJE HRONIČNIH RANA NA NIVOU PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE: PRIKAZI VIŠE POJEDINAČNIH SLUČAJEVA - Marinković, Dragan (Zdravstvena zaštita, 2021)
Iako se sam pojam „rane“ i njihovo lečenje u najvećoj meri vezuje za hirurške discipline i više nivoe zdravstvene zaštite, hronične rane su deo patoloških stanja sa kojima se lekari primarne zdravstvene zaštite u svojoj svakodnevnoj praksi susreću i koje zahvalјujući savremenim oblogama i sredstvima za lečenje hroničnih rana mogu biti uspešno lečene i na primarnom nivou zdravstvene zaštite ukoliko lokalizacija i stepen zahvaćenog tkiva to dozvolјavaju (najbolje je ako je zahvaćena površna tkiva). Uvođenje alfalipoinske kiseline, pored primene savremenih sredstava i obloga za lečenje hroničnih rana, čak i kod osoba sa dijabetesom, podspešuje i ubrzava proces zarastanja. Alfalipoinska kiselina ima jako antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo.
Keywords: primarna zdravstvena zaštita, savremene obloge, alfalipoinska kiselina, dijabetes, hronične rane