RAZLIKE U DEMOGRAFSKIM KARAKTERISTIKAMA, RIZIČNOM PONAŠANJU I HIV STATUSU MUŠKARACA I ŽENA KOJI SU SE DOBROVOLJNO POVERLJIVO SAVETOVALI I TESTIRALI U SAVETOVALIŠTU ZA HIV/AIDS GRADSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLJE BEOGRAD - Stijović, Vesna; Piperac, Pavle; Begović, Biljana; Grujičić, Sandra (Zdravstvena zaštita, 2021)
Uvod/Cilj: Dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje (DPST) na HIV/AIDS podrazumeva da klijenti savetovališta dobijaju informacije o HIV/AIDS-u, načinima transmisije, kako da u svom ponašanju prepoznaju, smanje ili izbegnu rizike za HIV infekciju, o sigurnom seksualnom odnosu, mestu gde se mogu testirati, kako dalje da postupaju u zavisnosti od rezultata testa, da bi zaštitili sebe i druge osobe. Cilj ovog istraživanja je bio da se ispita da li postoje razlike u demografskim karakteristikama, rizičnom ponašanju i HIV statusu između muškaraca i žena koji su se dobrovoljno poverljivo savetovali i testirali u Savetovalištu za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZJZ) Beograd.Metode: Istraživanje je sprovedeno po tipu studije preseka u koju je uključeno 3.480 osoba (43,2% žena i 56,8% muškaraca) koje su se, u periodu od 2017. do 2019. godine, DPST na HIV/AIDS u Savetovalištu za HIV/AIDS GZJZ Beograd. Za statističku analizu podataka korišćeni su χ² ili Fišerov test. Rezultati: Najveći deo žena (42,1%) i muškaraca (42,5%) koji su se DPST činile su osobe uzrasta 21-30 godina. Muškarci su značajno češće koristili usluge DPST nego žene. HIV pozitivan status je bio značajno češće otkriven kod muškaraca (2,5%) nego žena (0,3%). Žene su se značajno češće javljale na DPST usled moguće izloženosti HIV infekciji putem heteroseksualnog kontakta (84,9%), akcidentalno (11,1%) i silovanjem (1,0%), a muškarci usled heteroseksualnog kontakta (59,3%), homoseksualnog i biseksualnog kontakta (33,6%) i intravenoznog korišćenja droge (1,1%). Muškarci su značajno češće koristili kondome uvek ili često (40,1%) i imali dva ili više partnera (53,2%) tokom poslednjih 12 meseci nego žene (24,2% i 20,6%).Zaključak: DPST je neophodno u borbi protiv HIV infekcije, posebno sa aspekta ranog otkrivanja osoba sa ovom infekcijom i edukacije HIV negativnih osoba o rizičnom seksualnom ponašanju i mogućim merama prevencije.
Keywords: dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje, HIV/AIDS, faktori rizika