EPIDEMIOLOŠKE KARAKTERISTIKE EPIDEMIJA BOLESTI ŠAKA, STOPALA I USTA U VRTIĆIMA U BEOGRADU ZA PERIOD 2015 – 2019. GODINE - Giljača, Sonja; Maris, Slavica; Rančić, Nataša; Mrvaljević, Milutin; Mrvaljević, Zorica (Zdravstvena zaštita, 2021)
Uvod/Cilj: Bolest šaka, stopala i usta (engl. Hand, Foot and Mouth Disease - HFMD) prvi put je u svetu prijavljena 1957. godine u Kanadi, dok je na teritoriji Beograda prva epidemija ovog oboljena registrovana 2014. godine. Cilj ovoga rada je da se analiziraju epidemiološke karakteristike epidemija HFMD u vrtićima u Beogradu za period od 2015. do 2019. godine.Metode: Primenjena je deskriptivna epidemiološka studija. Za analizu epidemija korišćeni su podaci iz epidemioloških upitnika i informacije Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, medicinska dokumentacija i rezultati virusoloških analiza obavljenih u referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak.Rezultati: U periodu od 2015. do 2019. godine registrovano je 20 epidemija HFMD u kojima je ukupno obolelo 220 dece. Ukupan broj obolele dece u epidemijamase kretao od 9 do 102. Dečaci su neznatno češće obolevali (52%), kao i osobe uzrasta od 2 godine (51%). Svi oboleli imali su makulopapulozne kožne promene, a veći deo povišenu temperaturu (96%) i malaksalost (68%). Enterovirus je detektovan Real-Time PCR metodom kod dva obolela deteta. Bolest nije bila praćena komplikacijama.Zaključak: Pravovremenom primenom protivepidemijskih mera i to prijavom oboljenja, izolacijom i lečenjem obolelih, poštovanjem mera opšte i lične higijene, kao i merama tekuće dezinfekcije u kolektivu, uspešno se može zaustaviti dalje širenje infekcije.
Keywords: bolest šaka, stopala i usta,ospa, enterovirus, epidemija, predškolski uzrast