LEZIJE NA MEKOM NEPCU IZAZVANE ORALNIM SEKSUALNIM ODNOSOM: PRIKAZ PACIJENTA - Bjekić, Milan; Ivanovski, Kiro (Zdravstvena zaštita, 2021)
Uvod/Cilj: Oralni seks je česta praksa kod seksualno aktivnih osoba svih uzrasta, uključujući i tinejdžere i može biti praćen polno prenosivim infekcijama ili povredama oralne ili genitalne regije. Cilj rada je bio da prikaže promene na mekom nepcu nastale nakon receptivnog oralnog seksualnog odnosa.Prikaz pacijenta: Prikazan je učenik star 17 godina koji se javio na pregled zbog purpuričnih promena na mekom nepcu nastalih usled oralnog seksa koje su se spontano povukle u narednih deset dana.Zaključak: Specijalisti oralne medicine bi trebalo da imaju na umu da petehijalne oralne lezije mogu biti posledica oralnog seksa te podaci o ovoj vrsti seksualne prakse bi trebalo da budu sastavni deo anamneze.
Keywords: oralni seks, trauma, oralne lezije