PSIHOLOŠKE GRUPE PODRŠKE ZA PACIJENTE NA HOSPITALNOM TRETMANU NA ODELJENJU ZA RADIOTERAPIJU - Murić, Damira; Raspopović, Milena (Zdravstvena zaštita, 2021)
Uvod/Cilj: Istraživanja pokazuju da psihosocijalna podrška aktivira sopstvene resurse i obezbeđuje bolji kvalitet života onkoliškim pacijentima koje se bore kako sa svojom bolešću, tako i sa nus-pojavama terapije. Cilj ovog rada je da ispita da li povezivanje hospitalizovanih onkoloških pacijenata na osnovu sličnog emocionalnog iskustva tokom lečenja može da pomogne u suočavanju sa bolešću i prihvatanju lečenja. Metode: U septembru 2019. započet je program psiholoških grupa podrške pacijentima na Odeljenju radioterapije Instituta za okologiju Kliničkog centra Crna Gora (KCCG). U osmišljavanju sadržaja radionica, korišćena su sopstvena znanja iz oblasti zdravstvene psihologije, primenjenih psiholoških tehnika i psihoterapije, a poseban naglasak stavljen je na mindfulness ili punoj svesnosti. Radionicama je bilo obuhvaćeno 58 obolelih (36 žena i 22 muškarca). Sastojale su se od 7 segmenata i izvodile su se jednom mesečno u trajanju od 1 sat i 30 minuta tokom šest meseci.Rezultati: Kvalitativna analiza sadržaja radionica i praćenje pacijenata koji su prošli kroz njih pokazuju da organizovanje grupa podrške ima svoj smisao i svrhu i mnogobrojne koristi, pre svega u domenu prihvatanja bolesti, prevazilaženja emocionalnih blokada, jačanju kapaciteta selfa i orijentisanju na ostale životne okolnosti, mimo sopstvene bolesti.Zaključak: Neophodno je organizovati ovakav vid radionica i za pacijente koji se leče ambulantnim putem, kao i uvesti nove segmente u sadržaj radionica.
Keywords: psihoonkologija, grupe podrške, psihosocijalna podrška