PROFESIJA SESTRINSTVA U SAVREMENOM SISTEMU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE I JAVNOM ZDRAVLJU: NOVE ULOGE I IZAZOVI - Živanović, Dejan; Javorac, Jovan; Dimoski, Zvonko; Šumonja, Sanja (Zdravstvena zaštita, 2021)
Imajući u vidu opšti značaj brige o zdravlju stanovništva, jasno je da sistem zdravstvene zaštite predstavlja jedan od najsloženijih sistema jedne države u organizacionom smislu, sa elementima koji efikasnim funkcionisanjem treba da obezbede fizički, geografski i ekonomski dostupnu, integrisanu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Istorijski posmatrano, sestrinstvo je kao profesija prolazilo kroz niz razvojnih faza, uvek nastojeći da odgovori postavljenim izazovima struke i prati savremene trendove i potrebe društva. Definisanjem sestrinstva kao integralne i samostalne profesije u okviru sistema zdravstvene zaštite, pred savremenu medicinsku sestru je postavljen čitav niz profesionalnih, obrazovnih i društvenih izazova, naročito u onim zemljama u kojima sestrinska profesija još uvek ima neadekvatan društveni imidž, kako u javnosti, tako i u profesionalnim krugovima. Promena uloge medicinskih sestara u reformisanim evropskim i severnoameričkim zdravstvenim sistemima je naročito vidljiva u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i javnom zdravlju, gde su sestre preuzele jednu od vodećih uloga u organizaciji sistema rada. Sa jedinstvenim profesionalnim fokusom koji istovremeno može biti usmeren na pojedinca i porodicu, ili sistem i zajednicu, savremeno sestrinstvo je, kao zdravstvena profesija, izuzetno povoljno pozicionirano da odgovori na potrebu savremenog društva za integracijom zdravstvenih usluga, i ujedno ostvari aktivan doprinos pozitivnim promenama u organizaciji savremenog sistema zdravstvene zaštite.
Keywords: sestrinstvo, sistem zdravstvene zaštite, javno zdravlje