ZLOUPOTREBA PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI OD STRANE MLADIH UZRASTA 15-24 GODINE U REPUBLICI SRBIJI - Milićević, Tanja; Marinković, Ana; Radovanović, Snežana; Gračić, Danijela; Krulj, Sanja; Milosavljević, Jasna; Gazdić, Mirjana; Simović Šiljković, Divna; Mujković, Marija; Radivojević, Slađana; Stanojlović, Predrag (Zdravstvena zaštita, 2021)
Uvod/cilj: Zloupotreba psihoaktivnih supstanci među mladima predstavlja globalni javnozdravstveni problem. Cilj studije je bio da se ispita učestalost korišćenja psihoaktivnih supstanci u populaciji mladih uzrasta 15-24 godine u Republici Srbiji.Metode: U okviru ove sekundarne analize podataka korišćeni su podaci iz dela Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. godine, koju su sproveli Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije. Ovom studijom preseka, sprovedenom na reprezentativnom uzorku populacije Srbije, bilo je obuhvaćeno 1722 ispitanika (49% žena i 51% muškaraca) uzrasta 15 do 24 godine.Rezultati: Od ukupnog broja mladih uzrasta 15-24 godine, ⅓ njih se izjasnila po pitanju konzumiranja cigareta na sledeći način: 52,1% da konzumira cigarete svakodnevno, a 20,8% povremeno. Među ispitanicima 41,3% je bilo izloženo duvanskom dimu jedan i više sati dnevno u zatvorenom prostoru, a 49,4% je bilo zabrinuto zbog štetnih posledica pušenja po svoje zdravlje. Samo se trećina mladih izjasnila da alkohol nikada nisu konzumirali ili da su popili samo nekoliko gutljaja alkohola u svom životu. Muškarci su nešto češće svakodnevno pušili (52,2%) i češće konzumirali alkohol (svaki dan ili skoro svaki dan 0,7%, 5-6 dana u nedelji 0,7%, 3-4 dana u nedelji 4,5%, 1-2 dana u nedelji 15,7%, kao i 2-3 dana mesečno 16,8%) nego žene (0,3%; 0,2%; 1,7%; 7,8%; 12%). Tokom poslednjih 12 meseci, oko ¼ adolescenata je koristilo 6 i više alkoholnih pića 1-3 dana mesečno, 20,2% samonicijativno je koristilo sredstva protiv bolova, 1,7% sredstva za umirenje i 2,3% sredstva za spavanje. Korisnika nedozvoljenih psihoaktivnih supstanci (kao što su kanabis, kokain i lepak) je bilo 0,7%.Zaključak: Rezultati studije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci među mladima uzrasta od 15 do 24 godine u Srbiji ukazuju na neophodnost rada na prevenciji rizičnog ponašanja.
Keywords: zavisnost od psihoaktivnih supstanci, cigarete, alkohol, analgetici, sedativi, lekovi za spavanje, mladi, populaciono istraživanje