KVALITET ŽIVOTA STARIH OSOBA SMEŠTENIH U STARAČKOM DOMU - Egeljić-Mihailović, Nataša; Pavlović, Jelena; Brkić-Jovanović, Nina; Milutinović, Dragana (Zdravstvena zaštita, 2021)
Moderno društvo poslednjih decenija suočava se sa velikim porastom udela osoba starijih od 65 godina u ukupnoj populaciji. Istraživanja pokazuju da je trend porasta broja starih takav da je procena da će udeo osoba starosti 65 i više godina u svetskoj populaciji znatno porasti (za 56%), sa 901 milion (12,3%) u 2015. godini na 1,4 milijarde (16,5%) u 2030. godini. Domovi za smeštaj i negu starih lica predstavljaju sigurna mesta koja starim osobama sa smanjenim fizičkim aktivnostima i ostalim mogućnostima osiguravaju život dostojan čoveka. Široko polje interesovanja za istraživanje jesu percepcija i iskustvo korisnika domova za stara lica o tome šta bi moglo predstavljati dobar kvalitet života u ovom okruženju. U sklopu procene kvaliteta života procenjuju se različiti domeni, a u izbor domena kvaliteta života uključen je i određen stepen subjektivne procene. S obzirom na demografske promene koje su dovele do starenja stanovništva, kao i na sve duži životni vek, nove mere socijalne i zdravstvene politike prema starima se sve više usmeravaju na podizanje kvaliteta života starih, dok se naučna istraživanja sve više usmeravaju na otkrivanje faktora koji utiču na kvalitet života starih.
Keywords: stare osobe, domovi za stare, kvalitet života, procena