BEZBEDNOST U ZDRAVSTVU: EVAKUACIJA DELIMIČNO POKRETNIH I NEPOKRETNIH OSOBA STARIJIH OD 70 GODINA IZ GERONTOLOŠKIH USTANOVA - Jevtić, Radoje (Zdravstvena zaštita, 2021)
Uvod/cilj: Gerontološke ustanove predstavljaju objekte sa prisustvom velikog broja delimično pokretnih i nepokretnih starih lica. U uslovima hitnosti, njihova evakuacija iz navedenih razloga može trajati duže, tako da je cilj istraživanja bio da se predstavi nekoliko načina za evakuaciju delimično pokretnih i nepokretnih lica starijih od 70 godina iz gerontoloških ustanova i da se proceni neophodno vreme evakuacije.Metode: U okviru ovog istraživanja korišćen je kompjuterski softver Pathfinder 2020 za izračunavanje vremena evakuacije i predviđanje potencijalnih situacija prilikom evakuacije lica iz gerontološke ustanove. Gerontološka ustanova, kao korišćeni model, predstavlja objekat koji ima prizemlje i četiri sprata. Svi spratovi imaju 16 soba, a u svakoj sobi su po dva pacijenta. Spratovi su povezani glavnim stepeništem, požarnim stepenicama i sa četiri lifta. Ukupan broj medicinskog i administrativnog osoblja je 44, a osoba korisnika usluga gerontološke ustanove 128. Simulacija evakuacije iz gerontološke ustanove prikazana je za četiri različita scenarija: I svi liftovi rade i sve stepenice su dostupne; II nijedan lift ne radi ali stepenište funkcioniše; III funkcioniše samo požarne stepenice; IV funkcionišu samo glavno stepenište. Svaki scenario ima četiri različite situacije koje zavise od procenjene brzine kretanja pacijenata.Rezultati: Vreme evakuacije kada je moguće koristiti sve liftove i glavno i požarno stepenište je od 895 (14,9 minuta) (kada se osobe najbrže kreću - prva situacija) do 958 sekundi (16 minuta) (kada se osobe najsporije kreću - četvrta situacija), kada se koristi glavno i požarno stepenište od 984 do 1111,1 sekunde (16,4-18,5 minuta), samo požarno stepenište od 1997,6 do 2765,3 sekunde (33,3-46,1 minuta), a kada se koriste samo glavno stepenište od 1365 do 2342 sekundi (22,8-39,0 minuta).Zaključak: Korišćenje kompjuterskog softvera Pathfinder 2020 za simulaciju evakuacije predstavlja veoma važan, bezbedan i jeftin način predviđanja načina i brzine evakuacije, što može doprineti unapređenju nacionalne strategije za vanredne situacije.
Keywords: evakauacija, simulacija, gerontološki objekat, vanredne situacije