TELEMEDICINA U DOBA PANDEMIJE KOVID-19 - Peličić, Damir; Dobrović, Dragica (Zdravstvena zaštita, 2020)
Telemedicina se široko može definisati kao upotreba telekomunikacionih tehnologija za pružanje medicinskih informacija i usluga. Pandemija Kovid‐19 je ponovo stavila u fokus korišćenje digitalnih tehnologija u svakodnevnom radu zdravstvenih radnika, a pre svega lekara. Digitalne tehnologije omogućavaju kontakt lekara sa pacijentom preko sigurne mreže bez ličnog kontakta. Usled Kovid‐19 pandemije moramo se prilagoditi novonastaloj situaciji. U Crnoj Gori je tokom 2019. godine, počela sa radom platforma eZdravlje koja je nadograđivana tokom 2020. godine. Portal eZdravlje pruža informacije i omogućava korišćenje elektronskih servisa u zdravstvenom sistemu Crne Gore. Kovid‐19 elektronski servis je razvijen tokom pandemije Kovid‐19 i namenjen je osiguranicima testiranim na prisustvo novog koronavirusa, a u svrhu dobijanja povratne informacije o rezultatima testiranja. Na taj način, kroz elektronski model najave pacijenta, izabrani lekari su putem informacionog sistema blagovremeno upozoreni na prisustvo SARS‐CoV‐2 virusa, pre prijema pacijenta u samu ambulantu, što omogućava dodatne mere opreza, odnosno kvalitetniju preventivu i veći stepen zaštite zdravlja lekara i medicinskog osoblja. Cilj ovog rada je da se ukaže na značaj telemedicine u doba pandemije Kovid‐19.
Keywords: Telemedicina, Kovid-19, zdravstvena zaštita