PCR TESTIRANJE NA SARS-COV-2: PRAKSA, PREPORUKE I NEDOUMICE - Popadić, Dušan (Zdravstvena zaštita, 2020)
Pandemija Kovid-19 je pred dijagnostičke laboratorije postavila nove zahteve koji su višestrukopremašili postojeće kadrovske, tehničke i materijalne kapacitete. Prema važećim preporukama, osnovalaboratorijske dijagnostike Kovid-19 je Real-Time Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction(rtRT-PCR) kojim se detektuje prisustvo genoma SARS-CoV-2 u biološkom materijalu uzetom odpacijenta. Postupak testiranja se uslovno može podeliti u nekoliko faza: 1) postavljanje indikacija zatestiranje; 2) uzimanje kliničkih uzoraka i uvođenje u evidenciju; 3) transport materijala do dijagnostičkelaboratorije; 4) prijem i razvrstavanje materijala; 5) obrada uzoraka nakon prijema – priprema zartRT-PCR; 6) rtRT-PCR; 7) saopštavanje rezultata. Jasno je da medicinske mikrobiološke službe nisunormirane za borbu protiv pandemije ili velikih epidemija. Najefikasniji način da se prevaziđe takvasituacija je da se definišu timovi koji bi se uključivali u dijagnostiku kada to epidemiološka situacijanalaže. Potrebno je težiti da oprema bude unificirana na celom prostoru Republike Srbije, jer se nataj način olakšava održavanje, nabavka rezervnih delova i potrošnih materijala, a verovatno može dase umanji i nabavna cena. Reagensi za ekstrakciju i specifični reagensi za rtRT-PCR (prajmeri i probe)treba da budu standardizovani i domaćeg porekla kako bi se umanjila zavisnost od uvoza i značajnouštedeo novac. Baza podataka laboratorijskih rezultata treba da bude unapređena i organizovanana FAIR (findability, accessibility, interoperability and reusability) principima kako bi se maksimalnoiskoristila mogućnost izvođenja širih zaključaka.
Keywords: Kovid-19, rtRT-PCR, preporuke eksperta