DIJAGNOSTIČKI I TERAPIJSKI IZAZOVI U LEČENJU PACIJENATA TOKOM KOVID-19 EPIDEMIJE - Jovičić, Jelena; Petrović, Nataša; Lađević, Nikola; Magdelinić, Anđela; Lađević, Nebojša (Zdravstvena zaštita, 2020)
Uvod: Početak decembra 2019. godine se smatra periodom početka infekcije novim korona virusom(engl. Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 - SARS-CoV-2), u Vuhanu, u Kini, koja je stručnojjavnosti poznatija kao Kovid-19 (engl. Coronavirus Disease 2019 - COVID-19).Prikaz slučaja: Pacijent muškog pola, starosti 42 godine, upućen je na pregled zbog sumnje naKovid-19. Prema rečima pacijenta, simptomi su počeli četiri dana ranije pojavom mučnine i kašlja,a potom otežanog disanja i povišene temperature. Tokom pregleda, pacijent je bio bled, otežanogdisanja, subfebrilan, tahikardičan i normotenzivan. Radiološkim pregledom verifikovan je težak oblikKovid-19 pneumonije. Laboratorijski parametri ukazivali su na infektivni sindrom i srčanu slabost.Prvog dana hospitalizacije došlo je do pogoršanja opšteg stanja: pojavom aritmije, potom respiratornogpogoršanja. Obezbeđena je terapijska potpora prema Kovid-19 protokolu. Drugog dana hospitalizacijepacijent je intubiran, sprovedena je trodnevna mehanička ventilatorna potpora, vazopresorna potporahemodinamike, dvojna stimulacija diureze, nakon koje dolazi do stabilizacije vitalnih parametra.Ponavljano Polymerase Chain Reaction (PCR) testiranje i testiranje iz bronho-alveolarnog lavata (BAL)bilo je negativno. Ponovljeni rendgenski snimak ukazao je na značajnu regresiju nalaza na plućima.Urađen je ultrazvučni pregled srca koji je ukazao na značajno redukovanu funkciju leve komore, upoređenju sa prethodnim pregledom. Konsultovan je kardiohirurg koji je potvrdio neophodnostoperativnog lečenja valvularne mane na aortnoj i mitralnoj poziciji uz prethodnu sanaciju infekcije ikardiološku pripremu. Dva meseca nakon ove hospitalizacije, urađen je rekonstruktivni kardiohirurškizahvat.Zaključak: Prikazom kliničkog toka bolesti, dijagnostičkog i terapijskog pristupa kod pacijenta sakardiovaskularnim komorbiditetom hteli smo da ukažemo i na poteškoće u prepoznavanju kliničkeslike i dijagnostikovanju Kovida-19.
Keywords: Kovid-19, pneumonija, mehanička ventilacija, prikaz slučaja