SPECIFIČNOSTI ADOLESCENTNE KRIZE U VREME PADEMIJE KOVID-19 - Dukanac, Vesna; Ljubomirović, Nataša; Dukanac, Dušica (Zdravstvena zaštita, 2020)
Uvod/Cilj: Bez obzira u kojoj fazi adolescencije se nalaze, adolescenti kroz akcidentalnu krizu prolazekroz tri faze: negaciju realne opasnosti; osećaj zbunjenosti i haosa sa početkom ispoljavanja prvihsimptoma i potpuni depresivni slom sa različitim spektrom manifestovanja. Kovid-19 pandemija jepostala realan izazov za ove pacijente. Cilj istraživanja je prikaz i analiza kliničkog psihoterapijskogmaterijala opisanih faza prolaska kroz akcidentalnu krizu, izazvanu pandemijom Kovid-19, kodadolescenata različitog uzrasta.Metode: U radu su korišćeni materijali psihoterapijskih seansi adolescenata različith faza adolescentnekrize. Za objašnjenje negacije realne opsnosti prikazani su adolescenti rane i središne fazeadolescencije, a za osećaj zbunjenosti i haotičnosti, do potpunog depresivnog sloma, adolescenti kasnei postadolescentne faze.Prikaz pacijenata: Kod adolescenata, koji nisu ispoljavali problematičan prolazak kroz razvojnu krizu,akcidentalna kriza pandemije dovodi do negiranja realne opasnosti. Kod mlađe, dvanaestogodišnjeadolescentkinje, na konkretnom nivou funkcionisanja, dolazi do oslabljene koncentracije za učenje. Kodnešto starijeg, petnaestogodišnjeg adolescenta, negiranje realne opasnosti, kroz sublimaciju, prelaziu alturizam. Kod adolescenata sa već ispoljenim problematičnim prolaskom kroz razvojnu krizu,dolazi do pogoršanja simptoma usled dejstva superponirane akcidentalne krize izazvane pandemijom.Kod adolescentkinje središne faze adolescencije, dolazi do mešanja realnih somatskih problema sasomatizacijom. Kod starijeg adolescenta, postadolescentne faze, sa problemima bolesti zavisnosti,pandemija provocira iritabilnost i nisku frustrativnu toleranciju, dovodeći do potpunog depresivnogsloma.Zaključak: Superponiranje akcidentnalnih kriza uvek komplikuje normativnu adolescentnu krizu, alinaglašavamo da ispoljena psihopatologija može biti prolaznog karaktera. Psihijatrijsko psihoterapijskaintervencija određuje se u odnosu na stepen preteće ili kompletno ispoljene dekompenzacije i možese kretati od kraćih savetodavnih intervencija, do intenzivnih ozbiljnih psihoterapija, uz pomoć ili bezadekvatne medikamentozne terapije.
Keywords: adolescentna kriza, pandemija, Kovid-19