DA LI ĆE KOVID-19 PANDEMIJA NEŠTO PROMENITI? – POGLED IZ UGLA MIKROBIOLOŠKE STRUKE - Delić, Snežana (Zdravstvena zaštita, 2020)
Pandemija Kovid-19 je uzdrmala većinu zdravstvenih sistema širom sveta i pokazala da je neophodnouložiti sredstva u savremenu opremu za molekularnu dijagnostiku, kao i obezbediti adekvatanprostor u mikrobiološkim laboratorijama za ovaj vid dijagnostike, po normativima koji su za topredviđeni. Takođe, potrebno je povećati broj specijalista medicinske mikrobiologije, naročito ulaboratorijama gde je nedostatak kadra alarmantan. Ulaganje u dijagnostičke grane medicine (gdespada i medicinska mikrobiologija) obezbeđuje optimalnu zdravstvenu zaštitu: brzo postavljanje tačnedijagnoze, primenu adekvatne antimikrobne terapije u kraćem roku, što vodi većoj šansi za izlečenje,smanjenju broja bolničkih dana i broju smrtnih ishoda, a ambulantnim pacijentima obezbeđuje sebrže postavljanje dijagnoze i manji broj raznih, nekada nepotrebnih specijalističkih pregleda. U tokupandemije Kovid-19, Sekcija mikrobiologa Srpskog lekarskog društva, kao i Institut za mikrobiologiju iimunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, stavili su se na raspolaganje Ministarstvuzdravlja Republike Srbije u cilju pružanja stručne pomoći u identifikovanju laboratorijskih kapacitetai sprovođenju potrebnih stručnih obuka, kako za lekare specijaliste medicinske mikrobiologije, tako iza laboratorijske tehničare. I pored brzog razvoja novih tehnologija i automatizacije u laboratorijskomradu, ipak je teoretski i praktično edukovan specijalista medicinske mikrobiologije stub na kojem počivasavremena, tačna, brza i kvalitetna dijagnostika infektivnih patogena, a naročito onih sa pandemijskimpotencijalom.
Keywords: Kovid-19; pandemija; mikrobiološka dijagnostika; zarazne bolesti