ZNAČAJ BRZE DIJAGNOSTIKE SARS-CoV-2, DOBRE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE I RAZUMNOG KORIŠĆENJA ZNANJA I RESURSA TOKOM BORBE PROTIV KOVID-19 - Arsić Arsenijević, Valentina; Skvarc, Miha (Zdravstvena zaštita, 2020)
U decembru 2019. godine pojavila se nova bolest, upala pluća nepoznatog uzroka, povezana sapijacom morskih plodova u mestu Vuhan (Kina). Na humanim epitelnim ćelijama respiratornog traktaje izolovan jedan nov koronavirus, nazvan prema kliničkoj slici „teški akutni respiratorni sindromkorona virus 2” (SARS-CoV-2), dok je bolest nazvana koronavirusna bolest 2019 (Kovid-19). Pokazalose da je ova pandemija veliki izazov, kako za stručnjake koji se bave mikorbiološkom dijagnostikom,tako i za sve zdravstvene radnike. Cilj ovog rada je da prikaže značaj brze dijagnostike SARS-CoV-2,značaj zaštite zdravlja zdravstvenih radnika i razumnog korišćenja znanja i resursa tokom borbeprotiv Kovid-19. Dosadašnja istraživanja potvrđuju da su u borbi protiv SARS-CoV-2 infekcije odposebnog značaja brza dijagnostika SARS-CoV-2, zaštita zdravlja zdravstvenih radnika i razumnokorišćenje znanja i resursa tokom pandemije. Poseban akcenat se stavlja na sprovođenje vakcinisanjaprotiv sezonskog gripa, kao i protiv invazivne pneumokokne bolesti, jer primenom ovih vakcinamožemo olakšati postavljanje dijagnoze Kovid-19 u budućem period u kome se sa velikim nadamaočekuje efikasna antivirusna terapija za SARS-CoV-2 i vakcina za Kovid-19.
Keywords: Kovid-19, SARS-CoV-2, mikrobiološka dijagnostika, zdravstveni radnici, znanje, resursi