DOSADAŠNJA SAZNANJA O ETIOPATOGENEZI I MOGUĆNOSTIMA TERAPIJE KOVID-19 - Pešić, Srđan; Jovanović, Hristina; Trajković, Hristina (Zdravstvena zaštita, 2020)
Trenutno je u svetu od Kovida-19 obolelo preko 35 miliona ljudi, a preko milion je umrlo. Pandemijskikarakter bolesti je nametnuo dinamična istraživanja, kako u oblasti razjašnjavanja etiopatogenetskihmehanizama bolesti, tako i u oblasti moguće terapije. Količina naučnih znanja se u poslednjih devetmeseci nekoliko desetina puta uvećala, ali i dalje nismo ni blizu definisanju efikasne i sigurne terapije.Saznanje da je Kovid-19 ne samo respiratorno, već i multisistemsko oboljenje, koje zahvata skorosve organe, dalo nam je mogućnosti za terapijska prilagođavanja. Jak oksidacioni stres, tiha hroničnahipoksija, povećana koagulabilnost i povećana agregacija trombocita, samo su neki od mehanizamau razvoju bolesti. Smatra se da su kardiovaskularne posledice i poremećaj funkcije endotela krvnihsudova uglavnom odgovorni za smrtni ishod, uz opasnu citokinsku oluju i akutni respiratorni distressindrom. Imajući sve ovo u vidu, u terapijskom smislu, kod već obolelih osoba, predložena je primenaantibiotika, visokih doza vitamina C zbog antioksidacionog dejstva, transfuzije krvi, imunoglobulina,interferona, anti-IL-6 antitela, malih doza deksametazona ili drugih kortikosteroida, specifičnihantivirusnih lekova, favipiravira i remdesivira. Primena hlorokina isključena je iz terapijskih protokolaSvetske zdravstvene organizacije i američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. U preventivne isuportivne svrhe savetuju se visoke doze vitamina D, vitamina C, cinka, probiotika, alfalipoinske kiselinei drugih suplemenata. Primena antinflamatornih analgo-antipiretika smatra se opravdanom, kao iprimena malih doza acetilsalicilne kiseline. Preko 70 drugih lekova se trenutno ispituje u preko 400kliničih studija. Kod pacijenata koji već inhalatorno ili intranazalno koriste kortikosteroide zbog astme,hronične opstruktivne bolesti pluća, alergijskog rinitisa, ili biološke lekove zbog imunomodulisanihinflamatornih bolesti, ovu terapiju ne treba menjati i ona nije preduslov za teže oblike bolesti. Morajuse uzeti u obzir i specifičnosti infekcije kod posebnih populacija kakve su deca ili trudnice.
Keywords: Kovid-19, etiopatogeneza, terapija