ZNAČAJ EDUKACIJE ZDRAVSTVENIH RADNIKA U OTKRIVANJU ŽENA KOJE SU PREŽIVELE RODNO ZASNOVANO NASILJE - Knežević, Snežana (Zdravstvena zaštita, 2020)
Uvod/cilj: Nasilje nad ženama je svaki vid rodno zasnovanog nasilja koje može da ima za posledicu fizičku, psihičku ili seksualnu povredu žene. Cilj istraživanja je bio da se utvrdi da li postoji razlika u stavovima između zdravstvenih radnika i radnica edukovanih o važnosti otkrivanja žena koje su preživele rodno zasnovano nasilje.Metode: U okviru ove studije preseka prikupljeni su podaci anonimnim, on-line upitnikom, od 78 zdravstvenih radnika (stopa odgovora 72,9%) koji su edukovani o važnosti otkrivanja žena koje su preživele rodno zasnovano nasilje.Rezultati: Od 78 zdravstvenih radnika 14,1% su činili muškarci, a 85,9% žene. Između muškaraca i žena nije bilo značajne razlike u odnosu na njihove demografske karakteristike (uzrast, bračni status, dužina radnog staža i stručnu spremu). Muškarci su jedino značajno češće, u poređenju sa ženama, smatrali nedostatak osoblja kao ključni razlog zašto postoje institucione barijere koje onemogućavaju pružanje pomoći u slučaju rodno zasnovanog nasilja. Oba pola od socijalnih barijera za prijavu nasilja izdvajaju: nizak socio-ekonomski status pacijenata (74,4%), kulturološko shvatanje sredine gde živi osoba koja preživljava nasilje (60,2%) i društveni stereotip i predrasude (59,0%), od institucionih barijera: preopterećenost poslom (69,2%), a od ličnih barijera: ograničenost vremenom pri obavljanju svakodnevnog posla (70,5%) i mala ovlašćenja zdravstvenih radnika (52,6%). Muškarci češće smatraju da se nasilje ne prijavljuje, jer žene koje su preživele nasilje moraju da se vrate u isto okruženje i jer se stide i boje osude okoline, a žene jer se nasilje može ponoviti.Zaključak: Edukacija zdravstvenih radnika/ca je presudna u sticanju znanja i veština o rodno zasnovanom nasilju u cilju pomoći ženama koje su ga preživele. Takođe, potrebno je uključiti veći broj muškaraca u ove vrste edukacija.
Keywords: Edukacija; rodno zasnovano nasilje; zdravstvena zaštita