LEKOVI PROTIV BOLA SA POSEBNIM OSVRTOM NA TRAMADOL - Ristić, Tatjana; Babić, Maja; Vučetić, Saša; Trnkić Andrejević4, Saška (Zdravstvena zaštita, 2026)
Bol predstavlja značajan medicinski i socijalni problem jer utiče na svakodnevno funkcionisanje, kao i na do psihičko, emocionalno i socijalno blagostanje, uzrokujući značajne zdravstvene i ekonomske posledice. Kontrola bola jedan je od osnovnih ciljeva savremene medicine, a lekovi koji se koriste u tu svrhu nazivaju se analgetici. Ne postoji jedinstveni lek koji odgovara svakoj vrsti bola, zbog čega je individualni pristup svakom pacijentu od ključnog značaja za lečenje. Cilj je dokazati da upotreba tramadola u otklanjanju i ublažavanju bola, uz jasno definisane indikacije, strogo kontrolisan način primene, precizno određenu dozu i ograničeno vreme primene, može predstavljati efikasnu terapijsku opciju za lečenje umerenog i umereno jakog bola kada su lekovi prvog reda nedovoljno efikasni ili kontraindikovani. „Lek istovremeno predstavlja i lek i otrov!” Kada se koristi prema indikacijama i u skladu sa uputstvom za primenu, ispoljava svoje pozitivno dejastvo, dok u slučaju nepoštovanja indikacija, terapiskih doza, vremenskog intervala i dužine trajanja terapije može ispoljiti negativne efekte. Zdravstveni radnici su u obavezi da procene rizik od zavisnosti pre započinjanja terapije.