NUTRITIVNE INTERVENCIJE I KOGNITIVNI ISHODI KOD DECE OD DRUGE DO ŠESTE GODINE ŽIVOTA - Stepanović, Ivana; Radovanović, Jovana (Zdravstvena zaštita, 2026)
Razvoj kognitivnih sposobnosti dece uzrasta od 2 do 6 godina u značajnoj meri zavisi od nutritivnog statusa. Ovo istraživanje ispituje efikasnost nutritivnih intervencija u odnosu na biološke, socijalne i obrazovne faktore. Prenatalna suplementacija i viši nivo obrazovanja majki povezuju se sa povoljnijim kognitivnim ishodima, dok deca rođena sa niskom porođajnom težinom pokazuju dugotrajnija kašnjenja u kognitivnom razvoju. Efikasnost intervencija varira. Multinutrijentne suplementacije sa pet ili više hranljivih materija pokazuju širi uticaj na kognitivne funkcije u poređenju sa ciljanim suplementacijama. Posebno značajan period za primenu ovog programa predstavlja uzrast između 6. i 18. meseca života. Integracija nutritivne podrške sa obrazovnim pristupima koji uključuju strukturisanu igru i fizičku aktivnost može podstaći paralelan razvoj motoričkih i kognitivnih veština. Metodološki izazovi uključuju potrebu za sprovođenjem randomizovanih kontrolisanih studija, dužim periodima praćenja i korišćenjem laboratorijskih biomarkera za procenu statusa nutrijenata. Rezultati ukazuju na to da efekti intervencija zavise od početnog nutritivnog i zdravstvenog stanja deteta, trajanja tretmana i socijalnog konteksta. Preporuke za buduća istraživanja uključuju proširenje obuhvata na ruralne populacije i decu sa posebnim potrebama, standardizaciju mernih metoda i dugoročno praćenje radi procene održivosti postignutih koristi. Ovakav integralni pristup naglašava važnost koordinacije između zdravstvenih i obrazovnih sektora u cilju unapređenja kognitivnog razvoja.