KRANIOFACIJALNE METASTAZE ADENOKARCINOMA GASTROINTESTINALNOG POREKLA: IZAZOV U DIJAGNOSTICI - Radanović, Dražen; Micić, Dušan; Drakul, Ana; Đurović, Marko; Ćurčić, Mihajlo; Rudić, Marija; Misić Mandić, Vanja; Giljača, Sonja; Manojlović Gačić, Emilija (Zdravstvena zaštita, 2026)
Uvod/ciljevi: Adenokarcinomi gastrointestinalnog porekla retko metastaziraju u kraniofacijalnu regiju. Ovakve manifestacije, naročito uz sumnju na leptomeningealno širenje, odlikuju se visokom agresivnošću i lošom prognozom. Cilj rada je prikaz slučaja masivne kraniofacijalne metastaze adenokarcinoma atipične prezentacije i fulminantnog toka. Prikaz bolesnika: Sprovedena je retrospektivna analiza medicinske dokumentacije 74-godišnje pacijentkinje. Pacijentkinja je primljena u Urgentni centar zbog naglog poremećaja stanja svesti. Radiološki je utvrđena masivna frontoparijetalna lezija sa destrukcijom kraniofacijalnih kostiju i invazijom orbite, sfenoidalne i temporalne kosti, te infratemporalne jame. Nisu uočene intraparenhimske lezije mozga, ali je postavljena sumnja na leptomeningealno zahvatanje. Otkrivene su i metastaze u jetri i kičmenim pršljenovima (Th1, L1, L3). Patohistološkom i imunohistohemijskom analizom biopsijskog uzorka kraniofacijalne mase potvrđen je adenokarcinom imunofenotipa koji ukazuje na gastrointestinalno poreklo. Uprkos intenzivnom multidisciplinarnom lečenju, klinički tok je bio fulminantan, sa letalnim ishodom četvrtog dana hospitalizacije. Zaključak: Kraniofacijalne metastaze adenokarcinoma mogu biti prva manifestacija okultnog gastrointestinalnog maligniteta. Ekstenzivna koštana destrukcija i leptomeningealna diseminacija uslovljavaju izrazito nepovoljan ishod. Ovaj slučaj naglašava važnost brze dijagnostike i visokog stepena kliničke sumnje kod pacijenata sa atipičnim koštanim lezijama lobanje i akutnim neurološkim pogoršanjem.