SPECIFIČNOSTI ZDRAVSTVENE NEGE PACIJENATA SA AFEKTIVNIM POREMEĆAJEM RASPOLOŽENJA - Joksimović, Isidora; Dabić, Marijana; Lazić, Slavica; Pavlović Jogović, Katarina; R. Jovanović, Vesna (Zdravstvena zaštita, 2026)
Uvod/cilj: Afektivni poremećaji raspoloženja (APR) spadaju u najčešća psihijatrijska oboljenja savremenog doba, sa rastućom prevalencijom među mlađom populacijom. Unipolarna depresija, kao najčešći oblik, predstavlja jedan od vodećih globalnih uzroka opterećenja bolestima i mortaliteta usled suicida. Cilj ovog rada je analiza specifičnosti zdravstvene nege i uloge medicinske sestre u terapijskom tretmanu pacijenata sa APR. Metode: U radu je primenjena metoda analize stručne i naučne literature dostupne u elektronskim bazama (PubMed, NCBI, SCIndex, Google Scholar). Korišćene su ključne reči: „afektivni poremećaji raspoloženja”, „zdravstvena nega”, „sestrinske intervencije”, „medicinska sestra”. Pretražena je literatura objavljena u periodu od 2014. do 2024. godine. Rezultati: Najzastupljeniji oblici APR su depresivni i bipolarni poremećaj. Etiologija je kompleksna, a značajnu ulogu igraju psihosocijalni stresori i trauma. Medicinske sestre, kroz terapijsku komunikaciju i kontinuirano praćenje, ključno doprinose stabilizaciji pacijenta i sprovođenju terapijskog plana. Zaključak: APR karakteriše visoka učestalost i predominacija ženskog pola. Unapređenje procesa nege kroz holistički pristup i standardizaciju intervencija značajno doprinosi kvalitetu lečenja i smanjenju rizika od komplikacija.