EVALUACIJA PLANIRANJA I POTROŠNJE MEDICINSKIH RESURSA U PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI SRBIJE - Jocić, Đorđe (Zdravstvena zaštita, 2025)
Uvod/cilj: Efikasno planiranje i potrošnja lekova, sanitetsko-medicinskog materijala i laboratorijskih reagensa u okviru primarne zdravstvene zaštite Republike Srbije direktno utiču na dostupnost terapije, kvalitet usluga i racionalnu upotrebu budžetskih sredstava. Iako postoji formalni okvir za centralizovanu nabavku, praksa pokazuje značajne razlike u kriterijumima, procedurama i institucionalnim pristupima. Cilj istraživanja bio je da se ispita kako ustanove planiraju potrebe, koje kriterijume koriste i kakvu ulogu ima Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) Republike Srbije u evaluaciji i realizaciji planova. Metode: Sprovedeno je kvantitativno istraživanje među 136 ustanova primarne zdravstvene zaštite i 26 filijala RFZO, putem upitnika kreiranog na osnovu važećih propisa i stručnih metodoloških uputstava. Podaci su analizirani u Excel okruženju, korišćenjem binarne matrice i tematske klasifikacije odgovora. Rezultati: Većina ustanova (84,6%) oslanja se na istorijsku potrošnju i smernice RFZO, dok samo 8,8% koristi ekonomske kriterijume. Višekriterijumski pristup primenjuje svega 5,1% ustanova. Interna evaluacija nije prisutna u 26,5% ustanova, informacioni sistemi se pretežno koriste u administrativne svrhe. Uočen je obrazac planiranja bez analitičke provere, uz često prebacivanja odgovornosti na RFZO,koji u svom odgovoru navodi da ne vrši evaluaciju niti koristi analitičke alate. Zaključak: Sistem planiranja formalno zadovoljava regulatorne zahteve, ali bez analitičke osnove i funkcionalne evaluacije. Uspostavljanje standardizovanog modela zasnovanog na kliničkim, ekonomskim i epidemiološkim pokazateljima, uz aktivnu evaluativnu ulogu RFZO i dvosmernu institucionalnu povratnu spregu, predstavlja ključni korak ka racionalizaciji i pravičnijem upravljanju zdravstvenim resursima.