EFFICACY OF HPV VACCINE IN PREVENTING CERVICAL CANCER AND OTHER MALIGNANCIES - Simanić, Sara; Grujičić, Sandra (Zdravstvena zaštita, 2025)
Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) je jedna od najrasprostranjenijih polno prenosivih infekcija širom sveta, odgovorna za značajan broj obolelih i umrlih godišnje. Predstavlja jedan od faktora rizika za nastanak raka grlića materice, raka usne duplje i ždrela, raka vagine, raka vulve, raka penisa i raka anusa, a uzrokuje i nastanak genitalnih bradavica. Uvođenjem licenciranih globalno priznatih profilaktičkih HPV vakcina (npr. Cervarix, Gardasil, Gardasil 9, Cecolin, Walrinvax i Cervavac), baziranih na česticama sličnim virusu (engl. Virus-Like Particles), napravljenih od proteinskih komponenti virusa, ali bez genetskog materijala virusa, je doprinelo značajnom smanjivanju broja obolelih od raka grlića materice posebno u visoko razvijenim zemljama, gde se koristi i skrining test (Pap test). Uprkos uvođenju i implementaciji ovih vakcina, maligniteti povezani sa HPV-om i dalje predstavljaju globalni problem. Cilj ovog preglednog rada je da analizira efikasnost HPV vakcine u prevenciji raka grlića materice i drugih malignih tumora.