KARAKTERISTIKE OBOLELIH OD GONOREJE I SIFILISA LEČENIH U GRADSKOM ZAVODU ZA KOŽNE I VENERIČNE BOLESTI U BEOGRADU 2016. I 2024. GODINE - Bjekić, Milan (Zdravstvena zaštita, 2025)
Uvod/cilj: Gonoreja i siflis su česte bakterijske polno prenosive infekcije čiji se kontinuirani porast beleži širom sveta, a objašnjava se porastom rizičnog seksualnog ponašanja, upoznavanjem seksualnih partnera preko mobilnih aplikacija, praktikovanjem hemseksa ali i češćim testiranjem na ove polne bolesti među vulnerabilnim grupama. Cilj ovog rada je bio da utvrdi da li postoje razlike u karakteristikama obolelih od gonoreje i sifilisa lečenih u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti u Beogradu tokom 2016. i 2024. godine i da se identifikuju faktori koji utiču na trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za gonoreju i sifilis. Metode: Podaci o osnovnim demografskim karakteristikama, seksualnoj orijentaciji, HIV statusu i prethodnom obolevanju od polnih bolesti obolelih od gonoreje i sifilisa prikupljeni su iz elektronskih kartona i obrazaca za notifikaciju partnera obolelih od ovih infekcija. U statističkoj analizi podataka korišćeni su χ2 test i studentov t-test. Rezultati: Oboleli od gonoreje u 2024. godini, u poređenju sa obolelim osobama iz 2016. godine, su značajno češće muškarci (p<0,001), neoženjeni (p<0,001), lica sa višim stepenom obrazovanja (p<0,001), zaposleni (p<0,001), strani državljani (p<0,001), homoseksualne orijentacije (p<0,001), imali podatak o preležanoj i gonoreji i sifilisu u ličnoj anamnezi (p<0,001) i dijagnozu gonoreje postavljenu uzorkovanjem sa ekstragenitalnih mesta (p<0,001). Oboleli od sifilisa u 2024. godini, u poređenju sa obolelim osobama iz 2016. godine, su značajno češće neoženjeni/neudati (p<0,001), lica sa višim stepenom obrazovanja (p<0,05), zaposleni (p<0,001), strani državljani (p= 0,01), homoseksualne orijentacije (p= 0,001) i imali su podatak o preležanoj i gonoreji i sifilisu u ličnoj anamnezi (p= 0,01). Zaključak: Češća testiranja na gonoreju i sifilis kod muškaraca koji imaju seksualne odnose sa muškarcima u nevladinim organizacijama i u sklopu propisivanja pre ekspozicione profilakse za HIV, savremeno dijagnostikovanje gonoreje uzorkovanjem materijala iz rektuma i farinksa, praktikovanje rizičnih seksualnih odnosa uz upotrebu hemseksa, kao i migracije izazvane ratom u Ukrajini su uticali na pojavu razlika u karakteristikama obolelih od gonoreje i sifilisa registrovanih u Beogradu u posmatranim godinama.