SKLEROZANTNI LIMFANGITIS PENISA – PRIKAZ PACIJENTA - Bjekić, Milan (Zdravstvena zaštita, 2025)
Uvod/Cilj: Sklerozantni limfangitis penisa je retko nezarazno oboljenje koje se najčešće javlja kod mladih seksualno aktivnih osoba. Karakteriše ga iznenadna pojava bezbolnog trakastog zadebljanja u predelu koronalnog sulkusa kojoj su prethodili intenzivni seksualni odnosi i/ili masturbacija. Cilj rada je da prikažemo pacijenta sa karakterističnom kliničkom slikom neveneričnog sklerozantnog limfangitisa penisa i da podsetimo zdravstvene radnike, prevashodno dermatovenerologe i urologe, na ovo retko oboljenje. Prikaz bolesnika: Pacijent star 32 godine, dobrog opšteg zdravlja, javio se dermatovenerologu zbog bezbolnog zadebljanja na telu penisa koje je nastalo nakon intenzivnih seksualnih odnosa. Kliničkim pregledom utvrđeno je prisustvo bezbolne, translucentne, zadebljane i tvrde trakaste strukture, hrskavičave konzistencije iza korone glansa, bez uvećanja regionalnih limfnih žlezda. Serološki testovi na sifilis nisu ukazivali na nedavnu infekciju. Pacijentu je savetovano uzdržavanje od seksualnih aktivnosti i nakon četiri nedelje promene su se povukle. Zaključak: Sklerozantni limfangitis penisa je retko, benigno, nezarazno oboljenje koje se javlja kod mlađih seksualno aktivnih osoba i izaziva njihovu zabrinutost, dok zdravstvenim radnicima može predstavljati dijagnostički izazov usled kliničke sličnosti sa tromboflebitisom superficijalne vene penisa ili atipičnim penilnim lezijama ranog sifilisa, usled čega je posebno bitno da ga urolozi i dermatovenerolozi u svom svakodnevnom radu ne previde.