PREDIKTORI NAMERE KORIŠĆENJA FUNKCIONALNIH APLIKACIJA ZA MOBILNO ZDRAVSTVO U REPUBLICI SRBIJI PRIMENOM PROŠIRENOG UTAUT2 MODELA - Mijić, Miloš; Ćebić, Branko; Bogdanović Vasić, Slobodanka (Zdravstvena zaštita, 2025)
Uvod/Cilj: Zdravstvene mobilne aplikacije pružaju mogućnost da svaki korisnik može preventivno da prati svoje zdravlje i da upravlja njime. Mobolna aplikacija mHealth koristi najnoviju tehnologiju sa ciljem da učini zdravstvenu zaštitu dostupnijom i pristupačnijom većem broju korisnika. Cilj ovog rada je bio da se identifikuju faktori, definisani prema proširenom UTAUT2 (engl. Unified Theory of Acceptance and Use of Technology, Objedinjene teorije prihvatanja i upotrebe tehnologije) modelu, koji imaju uticaj na nameru korišćenja aplikacija za mobilno zdravstvo (mHealth) u Republici Srbiji. Metode: Studijom preseka su obuhvaćena 64 ispitanika (prigodni uzorak), bivših studenta, nastavnika i saradnika Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija, koji su popunili onlajn upitnika u periodu maja - novembra 2024. godine. U analizi podataka su korišćen Krombahov koeficijent α, Pirsonov koeficijent korelacije i regresiona analiza. Rezultati: Pet od 7 elemenata (očekivani učinak - PE, očekivani trud - EE, društveni uticaj - SI, cenovna vrednost - PV i olakšavajući uslovi - FC) UTAUT2 modela predstavljaju značajne prediktore za nameru ispitanika da prihvate i koriste usluge mobilnih aplikacija za mHealth. Elementi navika (H) i hedonistička motivacija (HM) nemaju značajan uticaj na korišćenje mobilnih aplikacija za mHealth. Korelaciona analiza ukazuje da namera ponašanja značajno jako pozitivno korelira sa EE, FC i PE, a značajno pozitivno ali slabije sa SI i PV. Nije utvrđena značajna korelacija sa HM i H. Zaključak: Neophodna su dalja istraživanja u ovoj oblasti, posebno istraživanja koja se odnose na testiranje i korišćenje konkretne mobilne aplikacije za mHealth prema elementima UTAUT2 modela.