PROMENE VREDNOSTI INDIKATORA KVALITETA U KAPITACIONOJ FORMULI ZA PRIMARNU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU U SRBIJI TOKOM PANDEMIJE - Medarević, Aleksandar; Ninković, Olivera; Simonović, Periša; Vasić, Milena (Zdravstvena zaštita, 2025)
Uvod/Cilj. Pandemija COVID-19 stvorila je nove izazove i zadatke za primarnu zaštitu, utičući na rutinske zdravstvene usluge. Ova studija je imala za cilj da izmeri promene vrednosti pokazatelja učinka koji su deo kapitacione formule u Srbiji na osnovu podataka dobijenih od Fonda za zdravstveno osiguranje. Metode. Podaci su analizirani na nacionalnom nivou. Promena indikatora je merena kao apsolutna razlika u vrednostima indikatora između 2020. i 2019. godine. Rezultati. U službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, vrednosti tri indikatora koji se odnose na savete o načinu života porasle su u 2020. godini između 3,0% i 3,8%, dok su vrednosti indikatora koji se odnose na šećernu bolest, povišen arterijski pritisak i među pacijentima sa prethodnim infarktom miokarda smanjile u rasponu od 0,5% do 2,4%. Vrednosti indikatora koji se odnose na savetovanje gojazne dece, odgovarajući broj pregleda novorođenčadi i usluga koji se odnose na rano otkrivanje i savetovanje trudnica povećani su za 1,2% na 10,2%. Ostali indikatori su zabeležili pad vrednosti do 9,9%. Zaključak. Uprkos preprekama sa kojima se suočavala tokom pandemije COVID-19, primarna zdravstvena zaštita je igrala i nastavlja da igra značajnu ulogu u očuvanju i poboljšanju zdravlja stanovništva.