ULOGA LOGOPEDA U TRETMANU SA DECOM OŠTEĆENOG SLUHA - ZNAČAJ RANE INTERVENCIJE: - Ilić Savić, Ivana; Petrović-Lazić, Mirjana (Zdravstvena zaštita, 2025)
Cilj ovog preglednog rada je da predstavi vezu između rane intervencije u rehabilitaciji govora i uspeha logopeda u habilitaciji govora kod dece oštećenog sluha. Uredan sluh je jedan od najvažnijih preduslova za pravilan razvoj govora, jer se govor uči slušajući.Neophodno je da se roditelji obrate logopedu za pomoć, ako detetova vokalizacija izostaje ili naglo prestane, ako ne reaguje na zvukove iz okoline, ako se ne okreće pozivu sagovornika koji nije u vidnom polju, ako ne reaguje na jednostavne verbalne komande, ako tokom razgovora izrazito se fokusira na lice druge osobe, ako se približava izvoru zvuka ili pokuša da pojača zvuk, kao i ako postoji nedostatak socijalizacije sa članovima porodice. Rani tretman dece sa oštećenjem sluha podrazumeva niz stimulativnih aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje razvoja deteta, posebno razvoja govora i slušne pažnje. Savremeni pristup u habilitaciji govora i jezika stavlja veliki naglasak na razvoj verbalne komunikacije, što je ključno za zajednički život dece sa slušnim oštećenjima i dece koja čuju, naročito u periodu kada deca žele da se druže sa vršnjacima. Rana intervencija je od ključne važnosti jer se mozak deteta u periodu od začeća do treće godine života razvija brže nego ikada kasnije u životu. Deca koja su uključena u proces ugradnje kohlearnog implanta pre prve godine imaju veće šanse da ostvare svoj puni potencijal u odnosu na decu kojoj je implantat ugrađen oko treće godine.