AKUTNI MASTOIDITIS: ZAŠTO JE VAŽNA OBAVEZNA IMUNIZACIJA? - Makević Đurić, Mirjana; Đurić, Milivoje; Raković, Biljana (Zdravstvena zaštita, 2025)
Uvod/Cilj. Akutni mastoiditis (AM) je ozbiljna bakterijska infekcija mastoidne kosti koja nastaje kao posledica akutnog zapaljenja srednjeg uva (AOM). Iako se mastoiditis može javiti u bilo kom uzrastu, većina pacijenata je mlađa od dve godine. Infekciju najčešće izazava Streptococcus pneumoniae. Nakon uvođenja antibiotske terapije i imunizacije protiv pneumokoka, samo 0,002% dece sa AOM razviće akutni mastoiditis. Cilj ovog rada je da prikaže slučaj četvorogodišnje devojčice sa AM kod koje je utvrđeno da nije vakcinisana konjugovanom pneumokoknom vakcinom prema Kalendaru obavezne imunizacije Republike Srbije. Prikaz bolesnika. Prikazali smo slučaj četvorogodišnje devojčice sa AM kod koje je utvrđeno da nije vakcinisana konjugovanom pneumokoknom vakcinom. Devojčica je na pregledu bila razdražljiva, nervozna, febrilna, žalila se na bol u uvu, sa prisutnim retroaurikularnim otokom i crvenilom kože. Parametri inflamacije bili su povišeni. Zbog postojanja sumnje na akutni mastoiditis urađen je CT endokranijuma koji je potvrdio dijagnozu. Pravovremenim započinjanjem parenteralne antimikrobne terapije uz hiruršku retroaurikularnu inciziju i drenažu periostalnog apscesa, učinjenu mastoidektomiju i miringotomiju, kod devojčice je dovelo do poboljšanja opšteg stanja, a u dreniranom sadržaju je izolovan Streptococcus pneumoniae. Zaključak. Prikazom slučaja nevakcinisanog deteta koje je obolelo od akutnog mastoiditisa, uzrokovanog pneumokom, odnosno infekcijom koja je vakcinom preventabilna, još jednom želimo da skrenemo pažnju na značaj pravovremene imunizacije prema Kalendaru obavezne imunizacije Republike Srbije.