PONAŠANJE I STAVOVI STUDENTKINJA MEDICINE PO PITANJU MENSTRUALNIH PROIZVODA - Marković, Teodora; Marušić, Vuk; Nikolić, Aleksandra; Vujčić, Isidora; Bjekić, Milan; Šipetić Grujičić, Sandra (Zdravstvena zaštita, 2024)
Uvod/Cilj: Prema podacima Svetske banke, menstrualno siromaštvo pogađa oko 500 miliona žena širom sveta. Neadekvatni sanitarni uslovi i nedostupnost menstrualnih proizvoda, kao i njihovo neadekvatno korišćenje, mogu dovesti do brojnih posledica ozbiljnih poremećaja zdravlja žene. Cilj ovog istraživanja je bio da se ispitaju ponašanje i stavovi studentkinja medicine po pitanju menstrualnih proizvoda. Metode: Studija preseka je sprovedena na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u periodu 16-29.05.2024. godine. Uzorak je činilo 277 studentkinja medicine. Podaci su prikupljeni upitnikom. U statističkoj analizi podataka korišćen je χ2 test. Rezultati: Probleme sa nabavkom menstrualnih proizvoda tokom poslednjih 12 meseci je imalo 5,1% studentkinja. Statistički značajno češće ovaj problem su imale starije nego na mlađe studentkinje, dok statistički značajna razlika nije uočena između studentkinja sa stalnim mestom boravka u gradu i studentkinja sa stalnim mestom boravka na selu, kao ni između studentkinja I-III i IV-V godine studija. U takvim situacijama, 1,4% studentkinja je koristilo zamenu za dati menstrualni proizvod (npr. tkaninu, toaletni papir i dr.), 1,8% je pozajmljivalo menstrualne proizvode od prijatelja, rođaka, itd., 1,1% je koristilo menstrualne proizvode duže vreme nego što to uobičajeno rade i 4,7% je kupovalo jeftinije menstrualne proizvode. Većina studentkinja (97,8%) je iskazala želju da proizvodi neophodni za održavanje higijene tokom menstruacije budu besplatni za sve učenice i studentkinje u Srbiji. Zaključak: Neophodno je uložiti napore na prevazilaženju problema nabavke menstrualnih proizvoda među studentkinjama starijih godina MFUB uvođenjem besplatnih menstrualnih proizvoda. Ovi rezultati pružaju polaznu osnovu za dalja istraživanja u ovoj oblasti sa ciljem sagledavanja faktora koji doprinose nedostupnisti menstrualnih proizvoda.