ZADOVOLJSTVO INTERNOM KOMUNIKACIJOM U ZDRAVSTVENOJ USTANOVI - Jocić, Đorđe (Zdravstvena zaštita, 2024)
Uvod/Cilj: Interna komunikacija je osnovni stub uspešnog funkcionisanja zdravstvenih ustanova, jer direktno utiče na zadovoljstvo zaposlenih, produktivnost i smanjenje nesporazuma. Cilj ovog rada je istraživanje zadovoljstva internom komunikacijom u Domu zdravlja Šid, sa posebnim fokusom na identifikaciju glavnih izazova i predlaganje mera za unapređenje. Metode: Sprovedeno je kvantitativno istraživanje u vidu studije preseka među 145 zaposlenih u Domu zdravlja Šid. Kao glavni instrument korišćen je Upitnik o zadovoljstvu internom komunikacijom (UPZIK). Istraživanje je obavljeno u maju 2023. godine, a za analizu podataka korišćen je program Excel. Rezultati: Većinu ispitanika činile su žene (81%), starosne grupe između 31 i 50 godina (52%), sa srednjom stručnom spremom (53%) i zaposleni kao zdravstveno osoblje (78%). Najveće zadovoljstvo zabeleženo je u komunikaciji sa članovima tima (5,53±1,41) i kolegama (5,34±1,45), dok je najmanje zadovoljstvo bilo sa informacijama o finansijskom uspehu (3,73±1,70) i promenama u organizaciji (3,81±1,72). Analizom dimenzija UPZIK, uočeno je da su horizontalna komunikacija (5,17±1,33) i komunikacija sa nadređenima (4,72±1,54) najbolje ocenjene, dok su korporativna informisanost (3,93±1,57) i povratne informacije (4,02±1,56) imale najniže ocene. Zabrinjavajuće je nisko zadovoljstvo količinom tračeva (širenja glasina) (3,57±1,74), što je pokazatelj negativnih komunikacionih praksi. Muškarci su pokazali veće zadovoljstvo (4,67±1,96) nego žene (4,34±1,59). Najveće zadovoljstvo je primećeno kod mlađih od 25 godina (5,57±0,95), dok su stariji od 50 godina bili najmanje zadovoljni (4,18±1,37). Ispitanici sa višim obrazovanjem imali su najviši nivo zadovoljstva (4,98±1,27), dok su ispitanici sa nižim obrazovanjem bili najmanje zadovoljni (3,16±0,72). Administrativno osoblje imalo je najviše zadovoljstvo (5,16±1,22), a pomoćno osoblje najniže (3,95±1,48). Zaključak: Neophodno je unaprediti internu komunikaciju u Domu zdravlja Šid kroz uvođenje redovnih edukacija o komunikacionim veštinama, razvoj etičkog kodeksa, te implementaciju strategija vidljivosti, komunikacije i priznanja, kako bi se poboljšala radna atmosfera i povećalo zadovoljstvo zaposlenih.