HOLISTIČKI PRISTUP U ZDRAVSTVENOJ NEZI OSOBA SA DEPRESIJOM - Zubac, Danica; Dimoski, Zvonko; Pavlović Jugović, Katarina; Mitrović, Dragica; Jovanovic, Vesna (Zdravstvena zaštita, 2024)
Depresija je poremećaj raspoloženja koji se karakteriše prisustvom bezrazložne tuge, usamljenosti i beznađa. Radi obezbeđivanja što kvalitetnije nege osoba sa depresijom primenjuje se holistički pristup. Cilj ovog preglednog rada je da sagleda značaj primene holističkog pristupau zdravstvenoj nezi osoba sa depresijom, kao i značaj sestrinske aktivnosti u destigmatizaciji ovih osoba. U okviru ovog preglednog rada uključena su istraživanja objavljena na engleskom jeziku, a do kojih se došlo na osnovu pretraživanja PUBMED baze podataka, za poslednjih 20 godina, korišćenjem sledećih ključnih reči: holistički pristup, mentalno zdravlje, depresija, zdravstvena nega, medicinske sestre. Veliki broj istraživanja se bavi holističkim pristupom u nezi lica sa depresijom. Holistički pristup predstavlja posmatranje bića kao celine, odnosno predstavlja brigu o čovekom telu, umu i duhu. Potrebe lica sa depresijom po pitanju negesu brojne, zbog čega je važno sistematski i planski sagledati njihove potrebesa holističkog aspekta, a sve u cilju planiranja što adekvatnijih intervencija za njihovo rešavanje ili umanjivanje. Poseban akcenat stavlja se na unapređenje životnih navika – zdrava ishrana, dobar san, svakodnevna fizička aktivnost, kao i na unapređenje socijalnih aspekata života kroz druženje i organizovanje različitih aktivnosti. Edukacijom stanovništva, a posebno mladih, medicinske sestre značajno doprinose u destigmatizaciji lica sa depresijom. Medicinske sestre svoje aktivnosti treba da usmeravaju na primenu holističkog pristupa u nezi i lečenju osoba sa depresijom, prihvatanju dokumentacije procesa zdravstvene nege kao standardne metode u sestrinskom radu koja omogućava potpunu implementaciju holističkog pristupa u zdravstvenoj nezi, sprovođenje istraživanja o značaju primene holističkog pristupa u profesionalnom radu medicinskih sestara, edukacijubudućeg kadra, destigmatizaciju osoba sa depresijom, kao na promociju mentalnog zdravlja.