UPOTREBA PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI U REGIONALNOM METADONSKOM CENTRU U SRBIJI - Popović, Tamara; Dickov, Aleksandra; Knežević, Vladimir; Ivanović Kovačević, Svetlana; Nikolic, Božana (Zdravstvena zaštita, 2024)
Uvod: Pacijenti na metadonskoj supstitucionoj terapiji (MST) često upotrebljavaju psihoaktivne supstance (nikotin, alkohol, kanabis, kokain, amfetamin i slične stimulanse, sedative, hipnotike, halucinogene i dr.), što može negativno uticati na terapijske ishode. Cilj ovog istraživanja je bio da se odredi prevalencija i modeli upotrebe psihoaktivnih supstanci kod pacijenata koji su na MST. Metode: Istraživanje je sprovedeno u Metadonskom centru Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine u periodu avgust - oktobar 2022. godine. Podaci su prikupljeni pomoću opšteg i ASSIST (engl. The Alcohol, Smoking and Substance Involvement Screening Test) upitnika. Deskriptivna statistika je korišćena za analizu prikupljenih podataka. Rezultati: Ukupno, 60 pacijenata na MST je uključeno u istraživanje. Među njima, bilo je najviše korisnika nikotina (98,3%), a zatim alkohola (10,0%) i nelegalnih psihoaktivnih supstanci (kanabisa, kokaina i meskalina) (5,1%) unutar tri meseca koja su prethodila istraživanju. Upotreba nelegalnih psihoaktivnih supstanci je uglavnom bila povremena. Tri pacijenta su imala ASSIST skor >27, što je ukazivalo na visok rizik od razvoja zavisnosti, alkoholne (2 pacijenta) ili kanabionoidne (1 pacijent). Zaključak: Istraživanje je ukazalo na značajnu razliku u učestalosti upotrebe legalnih i nelegalnih psihoaktivnih susptanci. Zbog toga bi njihovu upotrebu trebalo pratiti na osnovu redovne i povremene analize urina.