FAKTORI ZA NASTANAK DRUMSKOG SAOBRAĆAJNOG TRAUMATIZMA I BOLJEG ZBRINJAVANJA POVREĐENIH LICA - Peličić, Damir; Ristić, Branko; Radević, Svetlana (Zdravstvena zaštita, 2024)
U ovom radu biće predstavljene informacije iz relevantnih izvora podataka o saobraćajnom traumatizmu, faktorima rizika i značaju hitnog zbrinjavanja povređenih. Prema procenamaSvetske zdravstvene organizacije (SZO), za 2021. godinu, godišnje u saobraćajnim nezgodama smrtno strada oko 1,19 miliona ljudi, odnosno desi se globalno 15 smrtnih ishoda usled saobraćajnih nesreća na 100.000 stanovnika. Vodeći je uzrok umiranja dece uzrasta 5-29 godina i 12 vodeći uzrok smrti kada se posmatraju svi uzrasti. Efikasno zbrinjavanje traume je prioritet u svim sistemima zdravstvene zaštite. S obzirom na veliku učestalost javljanja i smrtnost od traume, potrebno je sagledati sve potencijalne faktore rizika koji utiču na ishod lečenja povređenih. Faktori kao što su dostupnost adekvatne zdravstvene zaštite, vreme reakcije hitne medicinske službe, iskustvo i organizacija trauma tima, udaljenost hospitalne zdravstvene ustanove i njena opremljenost i stručna osposobljenost za adekvatno zbrinjavanje teško povređenih, direktno utiču na kvalitet i ishod lečenjapovređenihlica i povećavaju šansu za preživljavanje. Ovaj rad pruža temeljno sagledavanje problema saobraćajnih nezgoda i ističe ključne aspekte koji utiču na kvalitet zdravstvene zaštite povređenih, istovremeno ukazujući na važnost adekvatne reakcije i organizacije zdravstvenih sistema, kako bi se poboljšali ishodi lečenja i smanjila smrtnost u saobraćajnim nezgodama.